Ekologija

ZELENI VAL: Stigle prve kante za odvojeno prikupljanje otpada

“Stigle prve kante za odvojeno prikupljanje otpada” – prenosimo sa stranica Zeleni val.

Obavljena je prva isporuka spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Ovim putem zaprimljeno je 588 komada žutih spremnika za plastiku i metal, volumena 360 L.

Grad Ploče se 2018. uspješno prijavio na javni poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada raspisan od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. S Fondom je potpisan Ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, ukupne vrijednosti 1.479.904,34 kn, od cega ce sufinanciranje Grada iznostiti 15 %. Ukupno ce se ove godine isporučiti 1400 spremnika za papir i karton, 1400 spremnika za plastiku i metal i 620 spremnika za biootpad.

Zašto spremnici?


Nabava ovih spremnika omogućit će svim stanovnicima Grada Ploča da odvajaju otpad na mjestu nastanka (u svojim kućama i dvorištima), što će povećati stopu razdvajanja otpada i omogućiti čišću frakciju.

Zašto odvajati plastiku?

Zato što folije, PET ambalažu (1) i HDPE ambalažu (2) Komunalno održavanje Ploče odvaja od ostalog otpada, balira i šalje na daljnju obradu. Tako je nedavno poslano 6 tona PET i HDPE ambalaže i 5 tona sarene i prozirne folije (vrećice) u Proložac, gdje se od otpadne plastike radi plastični granulat koji se plasira u zemlje EU gdje se od njega proizvode novi plastični proizvodi.

Nažalost, ostala plastika se ne može reciklirati trenutno. Pokušajte je izbjegavati prilikom kupnje, jer se puno više odlaže i zagađuje okoliš, nego što se reciklira.

Zeleni val Ploče