Ekologija

ZAŠTIĆENA JEZERA I PITKA VODA Uskoro završava najvažniji dio sanacije odlagališta Lovornik

Uskoro završava najvažniji dio sanacije odlagališta Lovornik. Baćinska jezera i pitka voda biti će zaštićeni

Sanacija komunalnog odlagališta Lovornik konačno se bliži kraju. Ugovoreni radovi vrijednosti od 8.657.379,19 kuna, koji su započeli u veljači ove godine trebali bi završiti u prosincu.

Lovornik se koristi za odlaganje otpada preko 50 godina. Nitko se nije htio baviti ovom tempiranom bombom tražeći alibije. Negdje se mora s otpadom, no svi znamo lokaciju ovog odlagališta, na kakvom je tlu i zato sam sretan što je ovaj dio sanacije uskoro gotov i što po prvi put možemo mirnije spavati kad su u pitanju Baćinska jezera i na koncu pitka voda za desetke tisuća ljudi.


– Ponosan sam što smo se uhvatili u koštac s projektom kojim je napravljena velika stvar i sad je gore potpuno druga priča od onoga što smo gledali do početka ove godine. Naravno, bit ću zadovoljan tek kad se uspostavi županijski centar za gospodarenje otpadom i kad Lovornik konačno zatvorimo – istaknuo je gradonačelnik Mišo Krstičević.

– Ovime će biti završene prve dvije faze sanacije odlagališta koja se provodi u pet etapa kako bi se omogućio nesmetan i siguran rad odlagališta. Projekt se odnosio na izgradnju ulazno-izlazne zone s pratećim sadržajima (ulazna vrata, ograda, porta, objekt za zaposlene, sabirni bazen, vaga, plato za pranje vozila, taložnik i separator, parkiralište i prometnice), plohu za odlaganje otpada (građevnog otpada koji sadrži azbest i neopasnog otpada) te rezervnog prostora za obradu građevnog otpada.

Mislim da bi svaki Pločanin, pogotovo naši najmlađi, trebali otići na Lovornik i vidjeti da otpad koji stvaramo svaki dan, ne nestaje, samo smo ga desetljećima „meli pod tepih“, neadekvatno odlažući otpad na lokaciji na kojoj to nikako nije smjelo biti. Novi centar je odgovornost županije i na tome ćemo inzistirati, ali odgovornost sviju nas je da se u budućnosti prema otpadu ponašamo odgovornije od naših prethodnika, gdje god se zbrinjavao. Sanacija Lovornika je samo prvi korak – zaključio je gradonačelnik.

Sukladno potpisanim ugovorima, 60% iznosa financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok preostalih 40%, u dogovorenim omjerima financiraju Grad Ploče i Općina Gradac i Slivno, koje koriste Lovornik.

Lovornik početak:

Lovornik danas:

 

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda