Ekologija

Zasadi drvo, ne budi panj: Sudjeluj u kupnji sadnica!

2019. godina neće biti zapamćena po velikim požarima na području Hrvatske, ali će biti zabilježena po katastrofalnim požarima u Sibiru i Amazoni tijekom mjeseca kolovoza. Upravo su ti požari osvijestili ljude o očuvanju vlastitog okoliša te je u RH pokrenuta građanska inicijativa “Dani kolektivne sadnje drveća” s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Vrijednost akcije prepoznao je i Grad Ploče koji se već 30. kolovoza priključio akciji te odredio lokalnog koordinatora, TZG Ploča. Lokalni koordinator se povezao sa Nacionalnim parkom Mjet koji je odgojno-obrazovnim ustanovama na području grada Ploča donirao 20 sadnica maslina i 10 sadnica rogača koje će se saditi krajem listopada, 25.,26. i 27. 10., u sklopu akcije „Posadi drvo ne budi panj“. 

Osim ove akcije na području grada Ploča planira se provesti još akcija. Prioritet ozelenjavanja ima nogostup od HAK-a do Lidla uz koji su postavljene klupe, ali nema odgovarajuće hladovine. Vodeći računa o sastavu tla, hortikulturalni stručnjaci preporučuju hibrid murve koji nema ploda. Cijena sadnice visine 3 m je 510 kn. Od prikupljenih sredstava kupile bi se sadnice za koje je potrebno voditi računa da su iz iste serije radi jednolikog rasta. Grad Ploče će financirati sve ostale troškove sadnje.


Stoga, Grad Ploče poziva zainteresirane pravne, ali i  fizičke osobe da slijede primjer NP Mljet te da, u skladu sa svojim mogućnostima, doniraju financijska sredstva za kupnju sadnica. S obzirom da je lokalni koordinator za područje grada Ploča Turistička zajednica Grad Ploča uplate možete vršiti na:

TZG Ploča 

IBAN HR17 2340009 1100169461

MODEL: HR00

POZIV NA BROJ: OIB UPLATITELJA

OPIS PLAĆANJA: „Zasadi drvo, ne budi panj“ donacija