Ekologija

[VIDEO] Pločanima predstavljen projekt Reciklažno dvorište

Jučer se u Pučkom otvorenom učilištu u Pločama održala konferenciju s ciljem informiranja i predstavljanja projekta “Građenje i opremanje reciklažnog dvorišta u Pločama”.

Konferencija je pred okupljenim građanima započela u 17:30 sati gdje je javnosti prezentiran cijeli projekt koji je od velikog značaja za Grad Ploče.Među govornicima su bili Goran Štrbić, direktor pločanskog komunalnog održavanja, Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča i Matea Pirjevac, djelatnica i voditeljica u Komunalnom održavannu Ploče, koja je vrlo iscrpno okupljenima objasnila sve prednsoti koje se tiču ovog projekta. Također, prezentiran je i promo video koji možete pogledati na sljedećem LINKU


Podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odobrilo je 4,4 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda za građenje i opremanje reciklažnog dvorišta u Pločama.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.180.985,00 kn., a budući da stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iz Kohezijskog fonda iznosi 85%, Odlukom je odobreno sufinanciranje u iznosu od 4.381.532,40 kn.

Projektni prijedlog prijavljen je u rujnu 2017. godine, od kada je, prema pravilima dodijele bespovratnih sredstava, prošao III faze ocijenjivanja koje je morao zadovoljiti kako bi bio odobren za financiranje.

Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta od velikog je značaja za Grad Ploče jer predstavlja jednu komponentu novog sustava održivog gospodarenja otpadom, a ujedno je i zakonska obveza Grada Ploča. Izgradnjom istog omogućit će se svim građanima da bez naknade odlažu i do 30 različitih vrsta otpada iz kućanstva koje su vrijedna reciklabilna sirovina te odlaganje određenih vrsta opasnog otpada.

Kako bi građani imali sve pravovremene i relevantne informacije, Grad Ploče će u sklopu projekta provesti niz informativnih, ali i edukativnih aktivnosti kako bismo građane što bolje upoznali sa odvojenim prikupljanjem otpada, a ujedno ih potaknuli na odlaganje u reciklažnom dvorištu.

Zanimljivo je istaknuti da će jedna od aktivnosti biti i uspostava “Kutka za ponovnu upotrebu” s ciljem izdvajanja otpada koji će se uz manje dorade i prepravke moći ponovno koristiti ili prenamijeniti.

Reciklažno dvorište kao građevina predstavlja ograđeni i nadzirani prostor namijenjen odvojenom prikupljanju, razvrstavanju i privremenom skladištenju manjih količina otpada do trenutka kada će ih ovlaštene tvrtke obraditi ili zbrinuti.

Svrha izgradnje reciklažnog dvorišta je pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištu te na taj način doprinijeti očuvanju bogatstva prirodnih resursa koji nas okružuju.