Ekologija

Uspon na Biokovo

Vesela družina iz HPD Adrion iz Gradca i HPD Grabovica iz Ploča je opisala i fotografirala uspon na Biokovo iznad Gradca i Brista, a mi sa zadovoljstvom prenosimo tekst i fotografije objavljene na Facebook profilu HPD Adrion:

⛰️ Biokovo
⭕ Miljačiči – Gračke stine – pl. kuća Adrion- Zaplanje – Kaba – Briške stine – Krstina

U 8h ekipa kreće iz Gradca, jedan dio odlazi na Dugu dati ruke našem Ivanu (Hrvoje , Bojan) ostali dolaze do planinarske kuće gdje nas je dočekao Karlo koji je stigao iz Grnčenika. Dolaskom na Vrteljke Karlo je naložio vatru i pripremio sve za roštilj. Oko 9:30 stigli su i naši najmlađi, najmlađa četverogodišnja Luce uz Petru, Lovru, Antu, Ivana Emanuela i Luce (dvi Luce danas).


Karlo se bacio na spremanje marende dok je dio ekipe prošetao do vidikovca Ivana Zečića nedaleko od planinarske kuće. Za najmlađe Andrija je spremio čevape. Nakon odmora i marende nas 13 se odvaja i krećemo put Zaplanja.

Djeca se spuštaju nazad s ekipom koja se vratila s Duge, Hrvoje, Bojan, Andrija, Toni i Maja potrudili su se da se naši najmlađi sigurno spuste u Miljačiće.

Pero, Robert i Luce ostaju noćiti u planinarskoj kući Adrion.

Nas 13 laganim hodom stižemo do vrha Kaba (719 mnv) koji dominira iznad mjesta Gradca.

S vrha se pruža predivan pogled na planine u BIH, vrhove Adriona, poluotok Pelješac i Hvar. Vidljivost je bila odlična, najviši vrh Biokova izgledao je impresivno u daljini. Nakon uživanja na vrhu, okupani suncem krenuli smo dalje prema Briškim stinama.

Dolaskom na Briške stine oprostili smo se od Karla, tu je račvanje koje vodi u Brist, Viter, Podačko polje i Grnčenik gdje je Karlo ostavio svoj automobil. Polako se spuštamo preko serpentina na Briškim stinama i divimo se toj prekrasnoj gradnji koja prkosi vremenu. Spuštamo se do Crkve Sv.Margarite te se odmaramo na prekrasnom vidikovcu Krstina.

Tu se odvajamo od vozača po koje je doša Ante i vozi ih u Gradac na početnu točku današnjeg uspona gdje će pokupiti automobile.

Ostatak ekipe se spušta putem od Krstine prema Bristu, kroz sređene maslenike.

Nakon 20 ak minuta pridružujemo se ekipi koja je otišla po automobile, tu završava naša planinarska avantura ⛰️⭕❤️!

Bravo za sve, posebno za naše najmlađe ❤️ Do sljedećeg puta ❤️⛰️⭕👌🏻

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda