Ekologija

UŠĆE NERETVE: Obilježen Europski vikend promatranja ptica ‘Euro Birdwatch day’

Iz ornitološkog društva Brkata sjenica javljaju o obilježavanju Europskog vikenda promatranja ptica ‘Euro Birdwatch day’.


Svake godine, prvi vikend u listopadu, obilježava se Europski vikend promatranja ptica. To je najveće Bird Lifeovo događanje koje je započeto, već sad daleke, 1993.godine.

Cilj obilježavanja ovih dana je podizanje svijesti o potrebama ptica selica za staništima na njihovim selidbenim putevima na Mediteranu i Africi. Kao i svake godine, tako i ove i članovi naše udruge obilježili su ovaj dan kako drugačije nego na terenu.

Rano ujutro Bariša i Nikola krenuli su prema Buškom jezeru. Tamo ih je dočekao kolega Mirko Šarac . Uz jutarnju maglu i prohladno vrijeme obišli su dijelove odvodnih kanala sa Buškog blata i Buško jezero. Primijećeno je da su pridošle neki od ptičjih „vjesnika“ zime kao Veliki svračak (Lanius excubitor), Krunata patka (Aythya fuligula) te par tisuća lisaka i pataka.

Sa Mirkom smo prokomentirali neobično lijepo vrijeme u ovo doba, koje vlada i na sjeveru Europe, koje svakako utječe na jesensku migraciju ptica. Bilo nam je krasno te se nadamo ponovno susretu s Mirkom i posjetu Buškom jezeru.

U nedjelju Europski vikend promatranja ptica obilježili smo na Ušću Neretve. Od zanimljivosti u ptičjem svijetu možemo spomenuti Rđaste žalare (Calidris ferruginea), Male žalare (Calidris minuta) te pomalo dolaženje patkarica. U fotogaleriji prenosimo vam dio doživljaja sa terena – javio je čelnik tog društva Bariša Ilić, piše portal Metkovic-news.

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda