Ekologija

TAMNI ZVIŽDAK Dolina Neretve bogatija za novu ptičju vrstu!

Facebook stranica Brkata sjenica s velikim je zadovoljstvom danas obavijestila da je dolina Neretve bogatija za novu ptičju vrstu, što je izniman događaj za sve koji se bave pticama, ali i one kojima su ptice pri srcu!

“Jutros sam u maslinama u Vidu razapeo jednu mrežu da vidim ima li šta zanimljivo. U početku ništa posebno, ali se trud ipak isplatio. U mreži sam našao pticu koju do sad nisam imao prilike vidjeti, a radi se o vrsti zviždka Phylloscopus fuscatus – Tamni zviždak” – piše u objavi Brkate sjenice.

Ptica je tamne smeđe boje, žutkasto smeđeg podrepka i nedostatku žuto zelene boje odlike zviždaka, vrlo mala do 11 cm veličine i krila dugog svega 55 mm.


Ptica dolazi iz Sibirskih područja i vrlo, vrlo je rijetka u Hrvatskoj. Po dostupnim podacima ovo je druga ptica ulovljena u Hrvatskoj, a prvu je ulovio Luka Jurinović.

Ovaj iznimno važni nalaz i dalje svjedoči da je Neretva raj za ptičji svijet.

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda