Ekologija

STON: Većinom glasova zatraženo novo trasiranje na lokaciji Lučino razdolje

Sinoć je u Stonu zasjedalo Vijeće Općine Ston, koje od prošlih izbora broji 9 vijećnika, od kojih 4 iz redova HDZ, 2 iz Domovinskog pokreta, jednog iz MOST-a, jednog nezavisnog i jednog iz HNS-SDP, prenosi Dubrovački vjesnik.

Tema je bila CGO Lučino razdolje, a pozvani su bili župan Nikola Dobroslavić i Slaven Dobrović kao predstavnik struke. Dobrović je bio ministar zaštite okoliša i energetike RH od 2016. do 2020. godine.

Odazvao se Dobrović koji je kao rješenje problema iznio primjer reciklažnog centra sa sortirnicom i kompostištem, nešto slično kao na Krku. Vedran Kunica podsjetio je da CGO Lučino razdolje može primiti samo 40 posto otpada, a općine trebaju razvrstati ostalih 60 posto otpada, što ne čine, naglasio je. Postavljeno je i pitanje zašto u natječaju za odabir izvođača više nema preduvjeta za tvrtke da imaju iskustvo u izgradnji ovakvih objekata.


Donesena su dva zaključka od kojih je jedan prihvaćen većinom glasova – Kuničin prijedlog za novo trasiranje koje bi, kako je rekao, otklonilo sve sumnje u štetnost projekta po Malostonski zaljev, dok prijedlog izmjena i dopuna projekta Vedrana Antunice nije prihvaćen.

Zahtjev će biti upućen Županiji.