Ekologija

Šoljanova paklara: Znanstvenici opisali novu vrstu slatkovodne ribe u donjem toku Neretve

Znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i njihove njemačke kolege uspjeli su opisati i publicirati novu vrstu slatkovodne ribe koja živi samo u donjem toku rijeke Neretve. Nazvali su je prema hrvatskom akademiku Tonku Šoljanu, znanstveniku i sveučilišnom profesoru, jednom od utemeljitelja moderne ihtiologije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Naziv joj je Šoljanova paklara ili Lampetra soljani.

Šoljanova paklara je neparazitska, slatkovodna vrsta koja živi u čistim, hladnim potocima i dijelovima rijeke, u područjima gdje je dno muljevito-pjeskovito i kamenito-šljunkovito. Odrasle jedinke narastu do 20, a ličinke nešto više, i do 21,6 centimetra. Odrasle se jedinke ne hrane, a ličinke se hrane bentoskim algama i detritusom. Sve to sada znamo zahvaljujući timu znanstvenika među kojima je i dr. sc. Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, koji je ustupio podatke za ovaj članak.

S njim su u znanstveno istraživačkom timu bili dr. sc. Jörg Freyhof, s berlinskog IGB Leibniz instituta za slatkovodnu ekologiju i ribarstvo, dr. sc. Jakov Dulčić, sa spomenutog splitskog Instituta, dr. sc. Branko Glamuzina, s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, i dr. sc. Matthias Geiger, sa Zoološkog istraživačkog muzeja Alexander Koenig. Ovaj je tim objavio rad u prestižnom zoološkom časopisu Zootaxa, u kojem po prvi put detaljno opisuju Šoljanovu paklaru.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika…

Tekst: Silvia Rudinović
Foto: Pero Tutman i Ante Žuljević
www.dubrovacki.hr