Ekologija

Šesto ispitivanje kakvoće mora: More na svim mjernim mjestima od Drvenika do Neuma izvrsne kakvoće

Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2019. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, obavio je šesto redovno ispitivanje mora na 98 plaža u periodu od 30. srpnja do 6. kolovoza 2019. godine. More na svim plažama odgovaralo je uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji more je bilo zadovoljavajuće kvalitete samo u uvali Lapad u Dubrovniku, dok je dobre kvalitete bilo na Prevlaci, Moluntu, Smokovjencu (Plat), Šipanskoj luci, Polačama na Mljetu te u Korčuli (ispod zidina).

 


 

Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://www.izor.hr/kakvoca/ ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize.