Ekologija

SDP O LUČINOM RAZDOLJU: Lobisti nam nameću zastarjelu tehnologiju

Hrvatska nema planski ni strateški pristup gospodarenja otpadom niti imamo viziju kako taj problem riješiti. Kad već nismo ispunili sve direktive koje smo trebali, došli smo u fazu da u gospodarenje otpadom možemo implementirati najnovije tehnologije. No, mi i dalje guramo tehnologije koje su u ovom trenutku zastarjele – rekao je predsjednik županijskog SDP-a Krešimir Kuran na konferenciji za medije.

Istaknuo je kako je jedna od zastarjelih tehnologija i MBO – mehaničko biološka obrada otpada, kakva se planira uvesti u Lučinom razdolju.

-Taj MBO je prije 10 godina bio aktualan, a danas ga možemo smatrati samo kao privremeno rješenje. Dugoročno, u skladu s direktivama EU, bile bi sve one tehnologije koje podupiru prelazak s linearne na cirkularnu ekonomiju, a to MBO tehnologija nije. Mi s MBO tehnologijom možemo samo 20 posto otpada reciklirati, a to je uglavnom i nekvalitetan otpad, jer kad se visokovrijedne stvari miješaju s ostalim otpadom i takav otpad nije visokokvalitetan – ističe Kuran.


– Mi nismo protiv Centra, ali smatramo kako postoje tehnologije koje bi bile puno jeftinije i ekološki prihvatljivije nego što je MBO tehnologija. Nismo stručnjaci i ne možemo predložiti koja bi bila najbolja, ali postoji nekoliko njih koje zapad sve više prihvaća. Zapadne zemlje napuštaju MBO tehnologiju, a očito postoje lobiji u EU koji traže žrtve koje će prihvatiti stare tehnologije, a pronalaze ih u tranzicijskim zemljama kao što je Hrvatska te nam kroz te lobije i dalje plasiraju te tehnologije kao neko veliko rješenje. Na županu je najveća odgovornost – rekao je Kuran. Spomenuo je i kako se u samom Plan gospodarenja otpadom navodi kako MBO tehnologija nije dovoljna za postizanje ciljeva recikliranja komunalnog otpada.

– Bez odvajanja bio otpada i opasnog otpada od ostalog otpada na kućnom pragu ne možemo dobiti kvalitetan materijal – rekao je Kuran.

Na sve se nadovezala županijska vijećnica i potpredsjednica SDP-a DNŽ Kristina Ćurćija, koja navodi kako je Uredba o gospodarenju otpadom usvojena prekasno te se gradovi nisu mogli za 6 mjeseci prilagoditi.

Ono za što se SDP zalaže jest model odvajanja otpada već na kućnom pragu. Na taj način u Centar za gospodarenje otpadom ne bi dolazio kombinirani otpad već bi se on razvrstavao već u domovima.

– To se u ovom projektu neće raditi. Nemate mogućnost sortirati otpad na kućnom pragu – govori Ćurćija. Navela je primjer Luke Dubrovnik čiji je tadašnji direktor Božo Memed još 2016. godine počeo s razvrstavanje otpada s cruisera. Napravio je mini sortirnicu te je u dvije godine odvojio preko 800 tona korisnog otpada koji nije završio na Grabovici, a Luka je pri tome i zaradila. Upravo takav model, smatra Ćurćija, trebao bi se primjenjivati u Dubrovniku. I to odmah.

– Dok takva mogućnost ne postoji, gradimo nešto što nema budućnosti. Tko će snositi posljedice ovakvog projekta? Ovo nije dobar projekt, već se sad to pokazuje. Hrvatska mora odmah krenuti s izgradnjom sortirnica i potaknuti građane na odvajanje otpada na kućnom pragu. Treba biti više sortirnica, a ne da otpad iz Dubrovnika završava u balama unutar Centra, a onda će se pincetom vaditi i odvajati ono što se odvojiti može. To je posao bez posla – ističe Ćurćija.

SDP će podržati prijedlog Mosta o tematskoj sjednici Županijske skupštine na ovu temu.

– Nadamo se da će biti bolje organizirana nego ona po pitanju zdravstva te da će se omogućiti i oporbi da predloži stručnjake koji će na njoj sudjelovati, a ne da to samo bude ingerencija pozicije, da zovu ‘svoje stručnjake’ – ističe Kuran.

– Ako župan nema što kriti, ne znam čega se boji. Zašto se ne bi suprotstavili različiti stručnjaci, njihove ideje i prijedlozi jer nama svima je cilj što bolji sustav gospodarenja otpadom u županiji i da bude što manje štetan. Svaka građevina pa i ta mora djelovati na okoliš, ali moramo pronaći najbolje rješenje. Jer ovo je dugoročno rješenje i ako sad pogriješimo, pogriješili smo za mnoge generacije. Ako župan nema što kriti, a ja nažalost mislim da ima, jer kad gledate kako se s dugo otezalo s objavom nekih dokumenata, tražila su se neka opravdanja, građani se s pravom pitaju što se krije iza toga. Jesu li stvarno neki lobisti toliko jaki da nam proturaju tehnologije koje zapad više neće. Možda su lobisti, a možda su masoni – rekao je Kuran. Naglasio je kako nisu protiv Centra, niti protiv lokacije u Lučinom razdoblju, ali jesu protiv ekološki neprihvatljive tehnologije.

Dulist.hr

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda