Ekologija

Savjeti dr. Paponje: U šetnji s psom trebamo imati vrećice za izmet

Njemačka osamdesetih! Bio sam mladi student veterine u posjetu njemačkim kolegama. Poveli su me na izložbu pasa. Sjaj, glamour ljubimaca, ljubav njihovih vlasnika i jedno iznenađenje za mene: zašto svi imaju male vrećice u rukama kada izađu pred publikom prošetati svoje pse? Naravno, bile su to vrećice za izmet njihovih ljubimaca.

Metković, dvijetisućite!  Psi na metkovskoj rivi i u gradskom parku bili su više iznimka nego pravilo. S vremenom se njihov broj povećavao. Sve su brojniji: od običnih mješanaca do rasnih, ponekad i vrlo skupih pasa. Lijepo ih je vidjeti, ima nešto iskonsko u vezi čovjeka i psa .

S druge strane bilo je mnogo psećeg izmeta po rivi, ulicama i parku. Počeli su sve ljutitiji prigovori mnogih naših sugrađana, osobito onih s malom djecom u šetnji. S potpunim pravom!


Pseći izmet na javnim površinama u gradu nije samo estetski problem, nego je to prije svega javnosanitarni  i zdravstveni problem. U psećem izmetu, naravno kod onih pasa koje njihovi vlasnici redovito ne dehelmintiziraju, zna se naći sva sila parazita, oblih glista i trakavica, sve do onih najopasnijih-ehinokoka! Nehotičnim kontaktom s izmetom na potplatima naših cipela donosimo u naše domove jaja parazita. Naša djeca ih pokupe rukama jer se igraju po parku i sve dodiruju

Uvijek sam se protivio senzacionalističkom plašenju ljudi. Međutim, osjećam dužnost upozoriti i savjetovati naše sugrađane koji imaju pse da njihovi ljubimci trebaju biti na radost svima i ukras našeg grada, a ne potencijalni izvor zdravstvenih problema za sugrađane.

Dehelminizacija, čišćenje naših pasa od unutarnjih nametnika, treba biti redovit postupak. Tako na jeftin i učinkovit način održavamo naše pse slobodnima od parazita, a naše sugrađane i sebe čuvamo od neželjenih zdravstvenih problema!

Stoga napominjem: potrebno je uvijek imati spremnu vrećicu u šetnji s psom. To su naši psi, odgovorni smo za njih. Većina lokalnih samouprava u našoj zemlji ima i propisane kazne za one koji se ne pridržavaju ovih potrebnih higijenskih postupaka.

Vratimo se na događaj s početka kolumne.  Pitao sam tada kolege u Njemačkoj:  Moraju li baš skupljati izmet svojih pasa? Nisu odgovarali, samo su me začuđeno pogledali…

likemetkovic.hr