Ekologija

Renato Korać, poduzetnik iz Čitluka pločanskom Vranjaku poklonio mlade muflone

Lovačko društvo”Vranjak” Ploče, koje gospodari državnim otvorenim lovištem ‘‘Striževo‘‘ u kojem setemeljem Odluke o ustanovljenju lovišta između ostalih vrsta prvenstveno uzgaja muflonska divljač, pustilo je 11 muflonskih divljači, od čega tri muška i 8 ženskih u dobi od 2 do 4 godine.


Muflonska divljač je iz NP Brijuni, a Renato Korać, poduzetnik iz Čitluka, ju je donirao Pločanima radi oplemenjivanja genetske strukture postojeće populacije muflonske divljači u “Striževu”.

Naime, populacija muflonske divljači u “Striževu” od samih je početaka relativno izolirana, što rezultira neželjenim genetskim obilježjima, općim genetskim slabljenjem populacije, te posljednje, pločanskim lovcima itekako važno, dolazi do slabljenja trofejne strukture divljači u lovištu.

Izoliranost populacije se još više povećala izgradnjom autoceste A-1, odnosno brze ceste ‘‘Karamatići-Luka Ploče‘‘, jer je ista uvelike smanjila mogućnost migracije iz jednog obližnjeg lovišta u kojem se također uzgaja muflonska divljač. Na ovaj način, ubacivanjem nove mlade krvi, oplemenit će se genetska struktura populacije i time osigurati sigurnija i zdravija budućnost.

Članovi lovačkog društva “Vranjak” zahvalili su čitlučkom poduzetniku na vrijednoj donaciji i izrazili nadu da će se suradnja nastaviti i u budućem vremenu.“Striževo” je jedno od 1106 lovišta u Hrvatskoj. Riječ je o državnom lovištu površine 1.153 hektara, kojim gospodari Lovačko društvo “Vranjak” iz Ploča, kao i zajedničkim lovištem Ploče, površine 6.580 hektara.

Prva unesena divljač bili su zec i kamenjarka u manjem broju, a kasnije se počeo masovnije unositi fazan, do tada u Neretvi potpuno nepoznata lovna divljač.

Ipak, najznačajniji uspješni pokušaj naseljavanja drugozemnih divljači bili su mufloni. Godine 1978., sa Brijuna je sredinom studenoga, posebnim kamionom sa šest specijalnih sanduka, u Ploče dovezeno prvih šest muflona, dvije ženke i četiri odrasla (3 i 4 godine) muškarca. Nakon toga je iz Garjevice kod Kutine dovezeno još osam komada muflona puštenih kod Šarić Struge s namjerom da se njima nasele pusta brda Zapadne i Istočne Pline.

Proces naseljavanja sitne i krupne divljači bio je potpuno zaustavljen zbog Domovinskog rata, nakon čega su na svoje došli krivolovci pa je broj divljači, posebno muflona, drastično smanjen. Zbog toga je deset godina bila na snazi zabrana lova na muflone, koja je ukinuta nakon što je njihov broj povećan.

Tekst i foto: Ante Šunjić/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda