Ekologija

Rajski vrt gospođe Zdovc: Organizacija, ljubav i volja mijenjaju svijet oko nas

Odlazak u mirovinu nakon radnog odnosa često je stresan, kada se čovjek nađe s hrpom slobodnog vremena koje ne može ili ne zna iskoristiti najbolje za sebe. Čest faktor su i male sredine koje ljudima sa slobodnim vremenom ne pružaju dovoljno sadržaja kako bi svoje vrijeme utrošili na način koji žele. Na kraju, najveći faktor je i nedostatni izvor novca koji bi čovjeku omogućio ono zasigurno iskoristiti vrijeme negdje drugo.

Jedan hvalevrijedan primjer, usprkos svim navedenim činjenicama, naša je sugrađanka gđa. Smiljana Zdovc iz Ulice Vladimira Nazora 27. Umirovljenica koja nije dopustila vremenu da je “grize” sa svakodnevnim teškoćama koje prolaze ljudi njenih godina, od financijskih do obiteljskih poteškoća.

Gđa. Smiljana je primjer kako svoje vrijeme nije utrošila na žaljenje stanja u državi, gradu, sustavu, pojedincima… Ona je svoje vrijeme svoje biće, žensku snagu, ljubav, volju sa organizacijom i odricanjem, od ničeg napravila “mali raj”. Iza zgrade u Nazorovoj 27 nalaze se stepenice koje vode prema gornjoj cesti kroz grad, odnosno prema zgradi Pučkog otvorenog učilišta. Svakodnevno prolaznicima, od djece do visokih dobnih skupina, oduzima dah što su ruke te vrijedne žene stvorile. Od krša i kamenjara koji su godinama bili zaleđe spomenute zgrade.


Tko se sjeća kako je nekad bilo prije angažmana gđe. Smilje zna da je bio pusti kamenjar s ponekim čempresom. Sada je za nevjerovati da je sve to uradila jedna jedina osoba, i to – žena. Čitav dio prolaska stepenicama ima nevjerojatan doživljaj urednog, osmišljenog te dojmljivo uređenog dijela zelene površine. Krš, kamenje, smeće.. zamijenili su mali uređeni vrtovi, masline, cvijeće, kaktusi…  i to sve do spomenute ceste našeg grada naših Ploča. Nemoguće je prolaziti tim dijelom grada, a ne zastati, ne diviti se, i ne upitati: “A gdje sam tu ja?”

Osim nametnutog pitanja i divljenja o volji i snazi, pitanje se čoviku postavlja i kako to treba financijski održavati – kroz vodu, sadnice te sve potrošene materijale vezane za bilje, sadnju i održavanje.

Ovim putem, svima koji su spremni slijediti isti put, kako pojedincu tako i našem gradu, zajednici, ideja za nekom možda budućom udrugom koja bi okupila ovakve istomišljenike bez obzira na dob. Neka nova udruga koja bi svojim zajedničkim radom, iskustvom, voljom i ljubavlju mijenjala kako svoj život, tako zasigurno i naš. A sve u smislu kulture i ljepote življenja koja nas čini sretnima i daje poruku mladim naraštajima sloganom koji će vječno trajati  – “CVIJEĆEM PROTIV SMEĆA”.

S takvim zalaganjem, radom, brigom i djelima naš grad bi, sigurni smo, iste svakako prepoznao i uvrstio u pomoć za financiranjem.

Ostajući u uvjerenju kako je gđa. Smilja početak jednog primjera u našem gradu, u našim Pločama, (zasigurno ne i zadnjeg), kao građani samo možemo reći jedno veliko „Hvala Vam od srca, teta Smilje!“

Foto: Studio Idearium