Ekologija

Priopćenje nezavisne liste “Izaberi Slivno” o ekološkoj bombi koja se nalazi u srcu Općine Slivno u kojoj se gradi Pelješki most

Prenosimo priopćenje nezavisne liste “Izaberi Slivno” o ekološkoj bombi koja se nalazi u srcu Općine Slivno u kojoj se gradi Pelješki most. Naime, kako piše u priopćenju, u reciklažnom dvorištu iskopana je rupa u kojoj se dio prikupljenog otpada spaljuje, umjesto da se on reciklira. Priopćenje koje potpisuje kandidat za načelnika, Darijo Sršen prenosimo u cijelosti:

Jučer je svoju kandidaturu za načelnika Općine Slivno predao trenutni načelnik, HDZ-ov Smiljan Mustapić. Kako to i priliči „velikim“ političarima, učinio je to pompozno, uz kamere, a nakon toga se osvrnuo i na svoj najveći trn u oku – našu nezavisnu listu.

Kaže g. Mustapić kako mi nismo rješenje i kako samo on, Smiljan Mustapić, može razviti Općinu Slivno. Pa pogledajmo onda malo taj navodni razvoj naše Općine.
G. Mustapić je na čelu Slivna već četiri mandata. Od toga, pola vremena ne znamo što to on radi, jer svoje godišnje izvješće o radu načelnika nije javno objavio sedam godina, odnosno od 2014. Ali pustimo zadnjih sedam godina. Koncentrirajmo se samo na razdoblje od 2016. do 2020.

Zašto baš te četiri godine? Pa zato što je njegova vlast napravila strategiju razvoja Općine Slivno upravo za to razdoblje. U njoj su naveli kako će do 2020. u Slivnu napraviti vrtiće i staračke domove. Prema tom dokumentu, do 2020. Slivno je trebalo dobiti svoju ambulantu i vatrogasni dom. U toj strategiji stoji kako će se najkasnije do 2020. u Općini Slivno izgraditi luka i tržnica.
Trebali su do tada niknuti i razni info pultovi i tematske staze i šetnice, ali u stvarnosti, Slivno se od 2016. do 2020. nije pomaknulo s mjesta i nijedan od ovih projekata nije ostvaren. Sada nam se ponovno obećava kanalizacija, prisvajaju se razni tuđi projekti, ali to valjda tako ide kada nemate vlastitih ideja.


Ipak, jedan projekt iz strategije razvoja jesu dovršili. Napravili su reciklažno dvorište koje su MORALI napraviti po Zakonu o komunalnom gospodarstvu. A zašto vam se ne hvale time? Razloga je više, od pitanja kako je to dvorište napravljeno do pitanja na kojem zemljištu je ono napravljeno. Ali ima i nešto bitnije, a to je da reciklaža u Slivnu praktično ne postoji.
Imamo kontejnere za razvrstavanje otpada, ali sav otpad u konačnici završi u istom kamionu i na istom odlagalištu. Naravno, odgovornost ovdje ne leži na radnicima koji taj otpad skupljaju jer oni nemaju uvjete za s njim postupati drugačije. No poseban problem je ekološka i moralna bomba u vidu spaljivanja smeća u tom istom reciklažnom dvorištu. Da, u reciklažnom dvorištu iskopana je rupa u koju se baca i spaljuje smeće.

Za taj projekt novac je dala i Europska unija što znači, ako oni ikada pošalju reviziju i vide kako to reciklažno dvorište funkcionira, Općina će morati vratiti novac koji je dobila.
Toliko o uspjesima i projektima trenutne vlasti koja vedri i oblači općinom posljednjih 16 godina.

Ali u konačnici, loše političari biraju dobri ljudi koji ne izlaze na izbore. Zato ove godine izađi, budi glas promjene i izaberi Slivno jer mi smo našu listu predali još u ponedjeljak bez da smo od toga pravili šou.