Ekologija

Priopćenje Lučke uprave Ploče: koncesionar poduzima sve potrebne radnje kako bi se ova situacija što prije riješila

Dobili smo priopćenje Lučke uprave Ploče koje prenosimo u cijelosti:


 

Obzirom na okolnost da posljednja dva dana svjedočimo tinjanju ugljena na području luke Ploče u svrhu informiranja zainteresirane javnosti, očitujemo se kako slijedi:

Na području terminala za rasute terete došlo je do samozapaljenja (tinjanja) dijela ugljena koji se nalazi na skladištu i koji je dopremljen iz Indonezije. Riječ je o tzv. smeđem ugljenu (Lignit) koji je inače poznat kao ugljen koji ima osobinu da je sklon samozapaljenju u određenim situacijama osobito ako je izložen visokim temperaturama što je inače ovih dana slučaj.

Ne umanjujući značaj ovog događaja posebno ističemo da su ovakve situacije poznate i znaju biti učestale u pomorskom prijevozu i lučkom prekrcaju, stoga su i opisane u pomorskom kodeksu međunarodne pomorske organizacije (IMO). Prema navedenom kodeksu ukoliko se postupa pravodobno i sukladno navedenim preporukama ovakve situacije ne predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje ljudi i okoliš.

Luka Ploče d.d. koja je inače koncesionar na Terminalu za rasute terete poduzima sve potrebne radnje kako bi se ova situacija što prije riješila. Svakodnevno se dijelovi skladišta poljevaju značajnim količinama vode u svrhu hlađenja ugljena te se fizički uklanjanju žarišta tinjanja sa teškom mehanizacijom (bageri i buldozeri) te se vrši zbijanje ugljena u svrhu sprečavanja dotoka kisika kako bi se spriječilo daljnje tinjanje ugljena, a sve u skladu sa uobičajenom stručnom praksom kada su ovakve situacije u pitanju. Značajan broj ljudstva i tehnike uključujući i vatrogasne postrojbe je neprestano na terenu 24 sata te ulažu maksimalne napore u svrhu što skorijeg riješavanja novonastale situacije. Ljudstvo i tehnika biti će na terenu cijelo vrijeme koliko god bude potrebno. Očekivati je da će se ova situacija riješiti u slijedećih nekoliko dana.

Svjesni smo činjenice da ovakve incidente situacije uznemiruju građane i stvaraju određenu nelagodu. U tom smislu u naše ime i našeg koncesionara izražavamo žaljenje za nastalu situaciju koja je posljedica nekoliko različitih okolnosti od fizičkih i kemijskih svojstava ugljena pa do ekstremnih vremenskih uvjeta.

Nadamo se da će u budućnosti ovakvih neugodnih situacija biti što manje i u tom smislu zahtjevati ćemo od svih dionika koji su uključeni u procese pretovara i sklađištenja tereta na području naše luke poduzimanje svih potrebnih radnji u svrhu poboljšanja ekoloških standarda i smanjenja bilo kakvih negativnih utjecaja na okoliš što nam je i inače svima jedna od primarnih zadaća.

​LUČKA UPRAVA PLOČE

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda