Ekologija

Prije početka sezone lignjolova valja se podsjetiti…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od pamtivijeka na našem dijelu Jadrana nakon jematve počinje glavna sezona lova liganja. Te slasne glavonošce love ribolovci, ali i masa onih koji inače ne „toćaju tunje“. Kako umjesto oliganja njih ne bi uhvatili kazne zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, podsjećamo ih na zakonske odredbe koji se odnose na lov lignji, ali i sipa te ostalih glavonožaca koji su prilov u lignjolovu.

Prema važećem Pravilnika o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru te pravilnik o njegovim izmjenama i dopunama, lignje smiju loviti vlasnici godišnjih, polugodišnjih, jednodnevnih, trodnevnih i tjednih dozvola za športski i rekreativni ribolov. Međutim, samo vlasnici godišnjih dozvola imaju pravo kupnje posebne dozvole za lov uz pomoć umjetnog svjetla, čija je upotreba dozvoljen od prvog dana studenog do zadnjeg dana ožujka. Ta posebna dozvola se izdaje samo za kalendarsku godinu.

Najpopularniji lignjolov – lov uz upotrebu umjetnog svjetla dozvoljen je uz upotrebu samo jednog rasvjetnog tijela, „svijeće“ jačine do najviše 100 W za žarulju sa žarnom niti, 30 W za halogenu žarulju, 10 W za LED žarulju te plinskog ferala jakosti do 400 kandela (cd) po plovilu, bez obzira koliko je lignjolovaca u njemu.


Problem pri nabavi i upotrebi umjetne rasvjete za lov „pod svijeću“, stvaraju mnogi proizvođači koji ne označavaju njihovu jačinu u vatima (W) nego količinu svjetlosti koju proizvode u lumenima (lm). To se prije svega odnosi na LED „svijeće“. Zato treba znati da žarulja sa žarnom niti od 100 W proizvodi 1600 do 1800 lumena, dok istu tu količinu svjetlosti proizvodi LED žarulja jačine 10 do 20 W, ovisno o proizvođaču. Znači, bez bojazni da se krši zakon, u sportsko- rekreativnom ribolovu smije se koristiti LED žarulja koja proizvodi do 1500 ili 1600 lumena svjetlosti.

Sportsko – rekreativni ribolovci u lovu lignji i ostalih glavonožaca istovremeno smiju upotrebljavati najviše dva pribora. Tijekom jednog dana smiju ostvariti najviše pet kilograma ulova, plus jednu kapitalnu lignju, sipu ili hobotnicu. Na žalost, u propisima se ne navodi koliko teške se smatra kapitalnim, ali u ovo vrijeme sve sitnijih ulova to su sigurno lignja teža od pola, sipa od jedan i hobotnica od dva kilograma.

Plijen ostvaren u lignjolovu mora biti označen dubokim zarezivanjem glave u predjelu između očiju. Iznimke su žive lignje namijenjene daljnjem lovu krupnih riba, s tim da duljina plašta takvih lignji ne smije biti veća od 20 cm. Ako je lovina hobotnica, svaka lakša od kilograma mora biti vraćena u more, jer joj je to minimalna dozvoljena lovna težina.

Tekst: Šime Duvančić / Dubrovnikpress.hr
Foto: sportskiribolov.hr