Ekologija

Potvrđen veliki broj liski te dvaju vrsta galebova i vranaca

ptice na ušću by fotoarhiv dnž

Tijekom zimskog prebrojavanja ptica- vodarica koje se na području Dubrovačko-neretvanske županije organizirali i realiziralo u sklopu 50-og europskog zimskog prebrojavanja ptica u dolini Neretve i pojasu od Malostonskog zaljeva do Konavoskog polja 16. i 17. siječnja potvrđeni su standardno veliki brojevi liski te dvaju vrsta galebova i vranaca, ali i različite vrste ptica vodarica koje zimuju u ovom području. Od zanimljivijih nalaza izdvaja se veći broj patki zviždara na ušću Neretve te sredozemni galeb u Malostonskom zaljevu.
Zimsko je prebojavanje ptica vodenih staništa međunarodni program “International Waterbird Census” (IWC) koji se realizira pod okriljem organizacije Wetlands International što prikuplja rezultate brojanja u svrhu utvrđivanja veličine i dinamike populacija ovih vrsta ptica. Krajnji cilj te akcije je prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta a brojanje se organizira u zimskom razdoblju jer su tada sve ptice stigle na svoja zimovališta.
Prebrojavanje se u delti Neretve kao međunarodno važnom području za ptice u sklopu obuhvata ekološke mreže Natura 2000 provodilo uz stručno vodstvo predsjednika Ornitološkog društva „Brkata sjenica“ Bariše Ilića. Inače, u već tradicionalnoj akciji prebrojavanja sudjeluju deseci promatrača svake godine, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Prebrojavaju se i ptice i promatrači, dok se europskog koordinatora, organizaciju Wetlands International, izvještava putem nacionalnih koordinatora.

 

Tekst: www.dubrovacki.hr
Foto: Fotoarhiv DNŽ
www.dubrovacki.hr


Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda