Ekologija

POSADI DRVO, NE BUDI PANJ: Pločanski osnovnoškolci sudjelovali u akciji sadnje drveća

U sklopu građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća, u subotu oko 10 sati, učenici od petog do osmog razreda naše škole posadili su u školskom vrtu te igralištu oko škole četiri sadnice masline, sadnicu rogača i dvije sadnice kumkvata.

Učenicima su se pridružile Monika Bušurelo, učiteljica geografije i Dona Prović, učiteljica informatike te školski knjižničar Mario Bebek. Školski domar Jurica Franić pripremio je teren na kojem su sadnice učenicima pomogli posaditi članovi Udruženja obrtnika grada Ploča.

Sadnice masline i rogača našoj je školi, za ovu prigodu, donirala Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“. Udruženje obrtnika grada Ploča doniralo je sadnice kumkvata.


Inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća odvija se na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini 25., 26. i 27. listopada s ciljem da se zasadi što više stabala, ozelene sredine, posebno one urbane, te da se pokrene borba protiv klimatskih promjena. Akcija se odvija pod imenom „Posadi drvo, ne budi panj“.

A početak sudjelovanja pločanske osnovne škole u akciji Dani kolektivne sadnje drveća „Zasadi drvo, ne budu panj“ obilježili su u srijedu, 23. listopada, u jutarnjim satima, učenici 1. a  razreda, sa svojom učiteljicom Gordanom Vuletić i učenici 2. b razreda, sa svojom učiteljicom Dušankom Ivičević.

Naši su osnovnoškolci prepoznali važnost ove akcije. Svjesni dobrobiti drveća i zelenila posadili su u školskom vrtu sadnicu nespole. Baš je tu sadnicu brižno uzgajala učiteljica u mirovini, Božica Dominiković te je pred početak ove akcije odlučila pokloniti učiteljicama Gordani i Dušanki, da je sa svojim učenicima posade u školski vrt.

Inače, nespola je zimzelena voćka podrijetlom iz jugoistočne Kine koju su u naše primorske krajeve donijeli pomorci. Često se uzgaja u primorskim parkovima i vrtovima. Nespola ima plodove mirisne poput marelice, slatko kisele poput šljive i mesnate poput sočne jabuke. Plodovi su zreli u proljeće, ovalnog su ili kruškolikog oblika, žute boje. Koriste se u pripravi džemova, likera, pita…

Prije početka sadnice nespole, u školskom vrtu učenici su se susreli s djelatnicima Javne ustanove Nacionalni park Mljet. Pridružili su im se i v.d. ravnateljica Tihana Pažin i učiteljica geografije Monika Bušurelo. Učenicima su djelatnici Javne ustanove Nacionalni park Mljet održali kratko, ali vrlo zanimljivo predavanje o samom otoku Mljetu te važnim mediteranskim biljkama i stablima, a sve u svrhu razvijanja svijesti o očuvanju naše primorske vegetacije.

Nakon predavanja učenici su posadili svoju sadnicu a pomogao im je školski domar.

Sama akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“ pokrenuta je idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine.

Tekst i foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Ploče