Ekologija

„Posadi drvo, ne budi panj“: NP Mljet održat će predavanje učenicima s područja grada Ploča

U sklopu akcije „Posadi drvo, ne budi panj“ Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ održat će predavanje u srijedu, 23. listopada, učenicima SŠ fra Andrije Kačića Miošića i OŠ Vladimira Nazora u Pločama, OŠ fra Ante Gnječa Staševica i OŠ Ivo Dugandžić Mišić Komin, povodom Dana kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj koji se održavaju u periodu od 25. do 27. listopada.

Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.


Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim jedinicama lokalne samouprave u tri dana diljem Hrvatske, na privatnim i javnim površinama, zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.

Nacionalni park Mljet prepoznao je važnost inicijative te se uključio u akciju donacijom sadnica maslina i rogača uz predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola. Predavanje o maslinama i rogačima održat će viši stručni savjetnik – šumar, Jakov Nodilo i viši stručni suradnik – biolog, Osvin Pečar. Uz predavanje će biti organiziran i kratki kviz znanja o NP Mljet te će se podijeliti prigodne nagrade.

Popis predavanja za srijedu 23.10:

08.00h  Srednja škola Ploče

09.00h Osnovna škola Ploče

10.00h Osnovna škola Staševica

11.00h Osnovna škola Komin