Ekologija

POBUNA U NERETVI: Prikupljaju se potpisi protiv proglašenja posebnih rezervata

Građanska inicijativa ‘Neretva je naša’ obavijestila je kako prikuplja potpise za peticiju o odbijanju prijedloga Uredbe o proglašavanju posebnih rezervata ‘Modro oko i jezero Desne’, ‘Ušće Neretve’ i ‘Kuti’.

“Ovom Uredbom žitelji Doline Neretve koji se bave određenim djelatnostima ( poljoprivreda, stočarstvo, ribarstvo, lovstvo i sl.), bit će uskraćeni i neće im biti omogućen normalno obavljanje gospodarskih, poljoprivrednih i inih djelatnosti na koji su naviknuli te će biti primorani mijenjati dosadašnji način života i napustiti svoju Neretvu koju su sve ove godine branili i očuvali u stanjukakvom je danas, te smatramo da je za nas ona dobra i ovakva, a svaki oblik zaštite bez suglasnosti stanovnika doline Neretve je neopravdan, jer na nijedan način nam nije dokazana potreba proglašavanju ove Uredbe.

Ovom inicijativom se pozivamo na Ustav Republike Hrvatske članak 1. Temeljnih Odredbi koji glasi : Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država. U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem,” stoji u obavijesti, prenosi Dubrovački dnevnik.


Dodaju i kako ‘državne institucije ovim nepromišljenim činom žele Dolinu Neretve pretvoriti u močvaru koju su teškom mukom kroz niz generacija isušili i pretvorili u plodno tlo’.