Ekologija

Ploče jedinstvene: Ne želimo tuđi otpad u svom dvorištu!

Večeras je u prepunom Domu kulture u Pločama održana prezentacija na temu primjene odredbi Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta i Dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske.

Prezentaciju je organiziralo Minostarstvo zaštite okoliša i energetike koji se uvjerio da su građani Ploča na nogama zbog odluke Ministarstva zaštite okoliša da sav dubrovački otpad ide na njihovo odlagalište koje se nalazi u neposrednoj blizini Baćinskih jezera.

Odluku Ministarstva došao im je pojasniti ministar Tomislav Ćorić, i sam Pločanin. Građani su jasno poručili da ne žele prihvatiti metkovsko i dubrovačko smeće, a zabrinuti su kako bi to moglo ugroziti jezera, ali i njihove živote. Građani Ploča ne odustaju i kažu da takvu odluku nikada neće prihvatiti.


”Sve što nam je ministar rekao mi smo već proučili u dokumentaciji ministarstva. Ne mogu vjerovati da je ministar apsolutno valorizirao ekološku mrežu Natura 2000. Time Europska unija svojim direktivama štiti Baćinska jezera. On je to apsolutno zanemario”, rekla je Iva Marinović Franić ispred Građanske inicijative S.O.S. za Baćinska jezera.

Ministar kaže da se sve znalo još u veljači 2018., da je grad potpisao i nije dobio ni jednu primjedbu iz Ploča.

”Činjenica je da narod nije znao. Nas politiziranja ne interesiraju. Tko je znao, tko nije između njih. Narod nije znao ništa i odluke su donesene praktički nama iza leđa. Sada kada smo se počeli baviti određenom dokumentacijom, vidjeli smo da dolazi do apsolutne manipulacije brojeva. U 2010. je jedan slobodan kapacitet, u 2018. drugi, u 2019. treći. Sve to možemo potkrijepiti dokumentacijom koju smo naći, sva je njihova. Svi dokumenti koji su rađeni do sada za Lovornik, izrađeni su isključivo za 18.000 stanovnika, što ne uključuje niti Dubrovnik niti Metković”, kaže Iva.

Tonći Krilić ispred Udruge branitelja Baćine je rekao da je Grad ucjenjen od strane minstarstva, koji uvjetuju financiranje sanacije Lovornika, za prihvat smeća sa drugih jedinica lokane samouprave, Ministar Ćorić odbacio je takve teze.

Gradonačelnik Krstičević se na kraju obratio okupljenima naglasivši tri stvari. Kao prvo se ispričao ministru Ćoriću zbog izrečenih izjava pojedinaca kako nije ništa dobro napravio za naš grad jer to nije istina. Druga stvar, koja je po gradonačelniku najvažnija, a tiče se zaštite okliša i Baćinskih jezera, je sanacija Lovornika.

“Sve što je u mogućnosti, sa svim mogućim resursima, uz podršku minstarstva ili ne (a vjerujem da će je biti) ću uložiti u sanaciju Lovornika. Saniranjem Lovornika minimaliziramo bilo kakvo onečišćenje Baćinskih jezera.

Sva odgovornost je prebačena na Gradonačelnika, ja tu dužnost prihvaćam, dat ću je i na Gradsko vijeće iako nije nužna, i imat ću svoju odluku da se zabrani bilo kakvo dovoženje otpada sa drugih jedinica lokalne samouprave na Lovornik. Moja dozvola za dovoženje tog otpada, osimi z Gradca i Slivna, neće postojati” – rekao je na kraju pločanski gradonačelnik.