Ekologija

Pločanski školarci pomogli pri ozelenjavanju grada: uz pomoć starijih stručnjaka zasadili 60-ak sadnica iza „Višnje“

Program proslave Dana grada Ploča, koji se obilježava u nedjelju 28. svibnja, započet je danas akcijom ozelenjavanja „(ZA)ZELENI GRAD“, na površini iza trgovine „Višnja“. Radi se o jednoj od šest zona predviđenih za ozelenjavanje zahvaljujući projektu sufinanciranom od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 390.000 eura, 80% od procijenjenih troškova, a u sklopu kojeg će se zasaditi 6000 novih sadnica i postaviti gotovo 5 km novog sustava za navodnjavanje, na djelomično ili potpuno zapuštene, urbane zelene površine. 

Stalno naglašavajući važnost zelenih politika, zelenih površina, održivosti i brige prema okolišu, Gradska uprava nastoji sve generacije građana osvijestiti o ovim važnim pitanjima, a posebno je značaj edukacije izražen kod najmlađih sugrađana.

Upravo zato djeca iz pločanske osnovne škole „Vladimir Nazor“ od prvog do četvrtog razreda, i to članovi biološke grupe „Arancini“, uz pomoć učiteljica i djelatnika pločanskog Komunalnog održavanja uključila su se u akciju sadnje te pozorno i marljivo pridonijela da se ozeleni ovaj prostor.


Zasađeno je nekoliko desetaka sadnica, i to: zimzeleni jasmin, stolisna mirta, plavi kineski korijen te dva stabla crvenolisne šljive. Kao simbol zahvale djeci, na lokaciji je postavljena i mala ploča sa zabilježenim datumom i imenom „Arancini“.

„Mislim da je ovo najbolja terenska nastava koju možemo poželjeti našim školarcima. Djeca su se dobro snašla, ipak je naša zemljoradnička tradicija dio DNK svih nas iz ovog kraja, ali veseli me vidjeti da ih ovo veseli kada znamo koliko se interes i fokus današnje djece mijenja prema digitalnom vidu zabave. Hvala školi i učiteljicama što su podržali ovu akciju. U narednom periodu gradski komunalci će sukcesivno pristupiti sadnji na preostalih pet površina: riva, centralni park uz ulicu Vladimira Nazora, zelena površina neposredno uz Nazorovu, park ispred gradske uprave, prostor pokraj mosta i pijace te pokos pokraj policijske postaje“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda