Ekologija

Pločama smeće, Dubrovniku konji

Odlagalište komunalnog otpada Grabovica već dugo je bolna točka Dubrovnika i okolnog područja, a požar koji se dogodio prošli mjesec sigurno nije olakšao situaciju. Sada izgleda da je rješenje na vidiku, gradonačelnik Mato Franković danas je potpisao ugovor sa izvođačima radova na prvoj fazi sanacije Grabovice.

Ugovor o izvođenju radova sanacije odlagališta komunalnog otpada Grabovica I. faza potpisali su jučer gradonačelnik Mato Franković  i  Arsen Zoran Tonšić iz tvrtke G. T. Trade d.o.o.

“Ovo je iznimno bitan posao o kojem smo govorili i u predizbornoj kampanji. Konačno je došao i taj trenutak za sanaciju Grabovice. Sanacija podrazumijeva rekonstrukciju postojećih građevina, uzlazno-izlazne zone te gradnju novih građevina poput cisterne za tehnološku vodu, sabirni bazen za otpadnu i pročišćene tehnološke vode, kao i vagu, taložnik te separator ulja i masti”, objasnio je gradonačelnik Mato Franković.


Kazao je i kako to je jasno svima da nas očekuje onda i zatvaranje Grabovice i to do kraja 2020. godine.

“Moramo voditi računa gdje onda odlagati otpad. Imamo lokaciju od resornog ministarstva, a to su Ploče. Međutim, tada nećemo imati rješeno pitanje prometovanja do Ploča jer Pelješki most neće biti izgrađen. Nadam se da ćemo dobiti suglasnost od MUP-a da takva vrsta prijevoza može prelaziti državnu granicu i ponovo ulaziti u RH”, rekao je Franković i dodao kako je onda budućnost u budućem Centru za gospodarenje otpada u Lučinom razdolju.

Jednom kad se sve sanira i zatvori, naš cilj je da se na Grabovici jašu konji, kroz projekt “horse back riding”, s čim bi privukli domaće ljude, ali i turiste, najavio je.

Prva faza sanacije Grabovice započela bi oko 15. lipnja.

liberoportal.hr