Ekologija

PELIKANI NA UŠĆU NERETVE!

Zanimljive vijesti prenosimo sa stranice Brkata sjenica. Informaciju i fotografije koje su podijelili prenosimo u cijelosti:

Danas (jučer op.a.) 09.05.2019.god. iza ručka stiže poziv prijatelja Ante sa ušća Neretve da ima lijepo iznenađenje za mene. Nije me trebalo nagovarati sluteći rijetku pticu sjedam u automobil i na ušće. Ante me čekao i skupa sjedamo u čamac i vozimo se u Parila gdje je vidio ptice.


Dok se vozimo Ante kaže da su tu Pelikani, malo ga potiho upitam da li je siguran iako znam da poznaje dobro ptice, a on kaže da je siguran.

Puhalo je jako jugo pa smo vozili prema vrhu Parila gdje su dvije vale misleći da su se tu sklonili od vjetra i zaista u drugoj vali smo ih ugledali. Mirno su odmarali ne hajući previše što se približavamo pa smo ih mirno fotkali.

Budući je bilo tmurno i padala je kiša slike nisu najbolje ali lijepo vidimo deset jedinki Ružičastog nesita-Pelecanus onocrotalus koje uživaju u laguni Parila i to je za mene bio prekrasan prizor. Vrijeme je bilo ružno i pokisli smo, ali sve u svemu prekrasan dan za ljubitelja ptica.