Ekologija

OVAKO SE VOLI DOMOVINA – Makaranin pozivom traži ljude koji bi zajedno čistili plaže od smeća: Riječi pretvorio u djela!

Što znači voljeti svoju domovinu svatko može tumačiti na svoj način, no makarski fotograf Krešimir Žanetić pokazao je to na izrazito lijep način.

Žanetić je na društvenim mrežama objavio poziv svima koji žele pomoći s čišćenjem jadranskim plaža da mu se pridruže, a danas je dokazao da zamišljeno provodi u djelo.

“Da bi razvio svoj odnos prema nekom problemu volim ponekad izmišljati male pričice. Evo jedne. Zamislite prijatelja ili prijateljicu koju poznajete od najranije mladosti. Lipa, pametna, poštena. Ma, da je trebalo za nju bi odmah život dali. Kako u životu ne ide baš uvijek po planovima a pogotovo kad su ti se nakalemili na vrat razni kriminalci, taj vaš prijatelj ili prijateljica dvadeset godina poslije završi kao raspali ovisnik koji leži puknut u svojoj bljuvotini.

Takvoj osobi nećete pomoći odabirom banke za lihvarski kredit s hipotekom na stan naslijeđen od roditelja. Ako joj stvarno hoćete pomoći najprije je treba probuditi. Podignuti s poda. Okupati. Obući čisto rublje, očistiti joj svinjac u kojem živi i pokušati je održati što duže trijeznom. To su vam ove moje kante za smeće, wc papir u bolnicama, česme na dječjim igralištima, skupljanje nelegalnog otpada po šumi i na kraju krajeva sam ovaj moj fb aktivizam. A taj zamišljeni prijatelj je naše Hrvatsko društvo ili bolje rečeno ovaj talog ili fundač društva koji je ostao. Za mene je i dalje nevjerojatno da nemamo za wc papir po bolnicama a imamo za puške. Šta ću kad sam čudan.

Zašto ovo pišem? Želja mi je još aktivnije krenuti u promociju i zaštitu prirode. Baš me boli kad vidim ovo pusto smeće po moru i plažama po škrtijima i portima. Ima ga na mjestima toliko da ga sam za života ne bi mogao sakupiti. I tu dolazimo do ovog mog poziva za suradnju svima koji mi se žele priključiti. Sve vas s udrugama, vijećima , upravnim odborima i projektima financiranim EU fondovima molim da me ovaj put zaobiđete.Tražim osobe koje su za početak voljne skupa sa mnom skupljat smeće po prirodi. Nema ništa lijepoga u sakupljanju smeća, niti ćete ikad od ovog imati ikakvu materijalnu korist.

Jedina koristit može vam biti spoznaja da niste stajali skrštenih ruku.Možda vam ovo izgleda kao odašiljanje pozdrava u svemir a možda i postoji netko u ovom fb bespuću tko razumje o čemu ja to govorim.” – napisao je Žanetić.


 

Da su njegove riječi postale djelo pokazao je već danas.

“Evo mi smo na Pelješcu. Točnije na plaži pokraj Trstenika. Smeće je hrvatsko, crnogorsko, albansko, grčko i tursko, a ja volim reči da je samo moje. Ako nam se netko želi pridružiti, slobodno. Smeća ovdje ima baš u izobilju” – stoji u današnjoj Žanetićevoj objavi.

 

Tekst: Krešimir Žanetić / Facebook + DalmacijaDanas.hr