Ekologija

Osniva se Inicijativa za spas Škanja

U srijedu 8. ožujka u prostorijama Lučke uprave Ploče u 11 sati održan je sastanak Inicijalnog odbora Inicijative za reguliranje plovnog puta ulaza u Neretvu i obnove spruda Škanj. Na sastanku kojeg je sazvao Krešimir Vejić sudjelovali su predstavnici iz Hrvatskih voda, Neretvanskog sliva, Udruge Škanj, Svemir Zekulić direktor Lučke uprave Ploče, predstavnik tvrtke Plovput, predstavnik JU za zaštitu prirode Dubrovačko – neretvanske županije, Ivo Matković iz Lučke kapetanije Ploče i još par gostiju koji su vezani uz problematiku Škanja.


Osnovno pitanje na koje bi ovaj odbor trebao dati odgovor je na koji način spasiti i obnoviti uništeni dio prirodnog spruda na ušću Neretve, poznatijeg pod nazivom Škanj.

O ovoj temi još je prije desetak godina govorio i nudio rješenja dr. Vinko Matić, koji je iznosio rješenja za Škanj u obliku pješčane plaže duge 1,5 kilometar.

Sam Škanj je nastao prije stotinjak godina, nakon što je promijenjen tok Neretve, a rijeka je sama sebi svojim nanosima osigurala zaštitu od prodora mora u rijeku.

Veliki problem koji je doveo do devastacije Škanja je iskopavanje pijeska. Ante Karamatić bivši pločanski gradonačelnik, tražio je od Županije oduzimanje koncesije za iskopavanje pijeska.

Pijesak se više ne iskopava, no Škanj je devastiran do te mjere da slana voda ulazi u tok Neretve. Kao jedno od rješenja predlagano je i gradnja brane na Neretvi kod Opuzena, no to je izgleda samo polovično riješenje koje će spasiti samo područje iznad brane, dok bi nizvodno od Opuzena nastala slana pustinja.

Varijantu rješenja će odabrati struka, ali prije svega treba pripremiti projektni zadatak i napraviti obrazloženje koja je gospodarska i društvena korist realizacije ovakvog projekta. Ovo je preduvjet nastavka rada na projektu – riječi su pločanskog gradonačelnika Vejića po završetku sastanka.

 

Foto: Nenad Medak
Video: Dragan Čupić Žuna

Dijelovi vijesti: dalmacijadanas.hr

 

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda