Ekologija

Održan sastanak Građanske inicijative S.O.S. Baćinska jezera: Na Lovornik ne može tuđi otpad

U subotu je u Domu u Baćini održan sastanak Građanske inicijative S.O.S. Baćinska jezera koju čine Ekološka udruga Pijavica Baćina, Udruga Lijepa naša Ploče, mjesni odbori Baćine, Peračkog Blata i Ploča, Udruga branitelja Baćine, GI Pravo na zdrav život, Udruga za očuvanje tradicijskih vrijednosti Baćine, Udruga Plokara Bristova Doca Baćina, Udruga lađara Baćine i drugi pojedinci na kojem je jedina tema bila odlaganje otpada sa područja drugih jedinica lokalne uprave na odlagalište Lovornik.

Na sastanku je uz navedene članove Građanske inicijative, prisustvovao i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

“Kristalno je jasno da prije zatvaranja, Lovornik treba najprije sanirati, jer onečišćuje Baćinska jezera. Lovornik u puno većoj mjeri zagađuje okoliš nego druga odlagališta, zbog krškoga tla i propusnosti. Nitko ne želi da se u njegovo mjesto donosi otpad iz drugih jedinica lokalne samouprave pa tako ni mi. Vjerujem da će resorno Ministarstvo napraviti korak unazad.

Ne želim da se stekne dojam da je ministar Tomislav Ćorić, naš Pločanin, imao lošu namjeru i natovario nam smeće, jer do sada nam je pomagao. Riječ je prvenstveno o neshvaćanju specifičnosti ovoga područja

Zabrinuti građani mogu mirno spavati jer niti jedna odluka lokalne vlasti neće omogućiti prostor za dovoženje otpada u Ploče. O svemu bi, najavljeno je, ubrzo stav trebalo zauzeti pločansko Gradsko vijeće” – napisao je Krstičević na svojim službenim stranicama.

Inače, zaključak sastanka je da se na odlagalište otpada Lovornik može odlagati samo otpad s područja Ploča i općina Slivno i Gradac, kao i do sad, do njegovom potpunog zatvaranja. Također, donešen je zaključak kako Gradsko vijeće Ploča treba donijeti odluku o zabrani odlaganja otpada na Lovorniku s područja drugih jedinica lokalne samouprave.