Ekologija

Održan konstruktivan sastanak između Prava na zdrav život, Grada Ploča, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče

Jučer je u Pučkom-otvorenom učilištu u Pločama održan sastanak na temu prašenja u Luci Ploče na kojem su sudjelovali članovi uprave luke, predstavnici GI Pravo na zdrav život, ravnatelj Lučke uprave Ploče i gradonačelnik Mišo Krstičević.

Na višesatnom sastanku koji se dogodio na inicijativu uprave Luke Ploče razgovaralo se o problemu prašenja koji građane Ploča muči već godinama. Sagledavajući u cijelosti okolišne probleme vezane za kvalitetu života u gradu i okolici, a kojima je izvor na lučkome području Luke Ploče, pozivajući se na Ustav RH, pozitivne zakonske propise RH i EU i Ugovora o koncesiji između davatelja koncesije Lučke uprave Ploče i koncesionara Luke Ploče d.d., Građanska inicijativa Pravo na zdrav život iz Ploča u ime velikog broja građana Ploča i okolice zatražila je sljedeće:

Prestanak skladištenja rasutih tereta izvan prostora za to sagrađenog terminala za rasute terete i promjena načina manipulacije rasutih tereta. Iznimno, rasuti tereti mogu se skladištiti na području „Stare Luke“ isključivo u zatvorenim prostorima. Istovar i utovar rasutih tereta na operativnim obalama „Stare luke“ izvoditi isključivo uz primjenu svih mjera zaštite kao što su prskanje tereta, sustav odvodnje otpadnih voda u taložne bazene i slično.


Skladištenje rasutih tereta sukladno propisima EU i pozitivnoj praksi luka na dijelu Mediterana koji je u EU, što znači, izgradnja kaljužnih separatora za odvod vode zbog pranja ugljena, kontinuirano prskanje uskladištenih rasutih tereta sa zbrinjavanjem otpadnih i oborinskih voda u taložnim bazenima i separatorima uz osiguranje od kontakta takvih voda sa prirodnim vodenim površinama (more i rijeke)

Osiguranje svih pozitivnih praksi u manipulaciji i transportu rasutih tereta unutar i izvan Luke kao što je pokrivanje i pranje vagona i kamiona prilikom transporta iz luke, izgradnja zvučne barijere kroz neretvanska mjesta, pokrivanje kamiona, prskanje kod utovara, pretovara i slično;

Osiguranje uvjeta rada unutar Luke dostojnih radnog čovjeka u 21. stoljeću uz primjenu svih mjera zaštite okoliša radnog okruženja, osiguranje svih potrebnih sredstava zaštite na radu, osiguranje besplatnih godišnjih sistematskih pregleda radnika, redovito čišćenje prometnica i radnih sredstava

Zakonito zbrinjavanje zauljenih i balastnih voda i slično (sustav za odvodnju i obradu oborinskih voda s područja terminala kojim je potrebno postići uvjete za ispuštanje propisano vodopravnim uvjetima, sustav za skupljanje i obradu sanitarnih i otpadnih voda s područja Luke (propisano Mjerama zaštite mora i morskih organizama toč.2.7 i točke 2.8 Mjere zaštite zraka 14.,15. i 16.

Sukladno propisima izgraditi odgovarajući sustav za prskanje rasutih tereta i pretovarnih mjesta, a pretovarna mjesta na linijama trakastog transporta izvesti zatvoreno i izvesti visoki zeleni pojas od autohtonog bilja oko skladišnog prostora terminala i na svim mjestima gdje visoki zeleni pojas neće smetati funkcioniranju terminala, a posebno na kontaktnoj liniji Lučkog područja i područja grada; sukladno zakonu izvesti mjere zaštite mora i morskih organizama.

Osiguranje stalnog monitoringa provedbe prethodno navedenog od strane neovisnog tijela u kojem će biti i predstavnik/ci Građanske inicijative Pravo na zdrav život Ploče.

Financiranje kupovine od strane davatelja koncesije Lučka uprava Ploče i koncesionara Luke Ploče dd automatske digitalne mjerne stanice koja će u svakom trenutku obavještavati građane o razini onečišćenja zraka kao što je implementirano u Slavonskom Brodu.

Iz Luke Ploče su obećali u roku od 7 dana odgovori na zahtjeve Građanske inicijative.

“Građanska inicijativa Pravo na zdrav život Ploče djeluje još od 2007. godine kada smo se borili protiv prašenja azbestnih i ugljenih čestica i organizirali prvi prosvjed. Do sada se nije dogodilo da je itko iz Luke ili Lučke uprave bio zainteresiran za naš rad, i da ga uvažava, što im se 2014. dobro obilo o glavu kad smo mjesecima educirali narod koji je na referendumu rekao zadnju riječ, prvo veliko NE termoelektrani na ugljen koju su nam željeli instalirati, rekla nam je Ana Musa.

“Gosp. Hrvoje Livaja, prvi čovjek Luke Ploče d.d. mudro je inicirao sastanak na koji je doveo i ravnatelja Lučke uprave gosp.Tomislava Batura, došli su i njihovi suradnici ali i gradonačelnik Ploča dr. Mišo Krstičević. U ime velikog broja građana Ploča predali smo im naših osam zahtjeva, i sada je na njima da vide što mogu napraviti. Osobno sam im rekla da malo odriješe „kesu“ i ulože više sredstava u zaštitu okoliša, ni oni ni mi građani ne bi imali problema. No, gosp. Livaja tvrdi da im nikada nije stigla niti jedna pritužba od bilo koga, pa je jedan naš član demonstrativno rekao: bez brige, dovest ćemo vam nekoliko tisuća pred kapiju, samo recite koji dan! I da, slažemo se s njim svi u ekipi, tako će vjerojatno i biti, sve sada ovisi o njima. No iskreno, meni gosp. Livaja djeluje kao čovjek od riječi” – nadodala je.

“Da li će nešto učiniti? Vjerujem da hoće, priznali su dio problema, no nisam sigurna da će učiniti dovoljno! Ali morat će, narod na ulicama je gadna stvar, a narodu je dosta šupljih priča i obećanja, važna su djela” – zaključila je predstavnica inicijative Ana Musa.

Zatražili smo komentar i ravnatelja Lučke uprave Ploče, gospodina Tomislava Batura koji nam je rekao “Zadovoljni smo održanim sastankom za kojega držimo da je bio konstruktivan te da će u svakom slučaju pomoći u smislu boljeg međusobnog razumijevanja i konačno doprinjeti poboljšanju situacije u vezi sa povremenim incidentima koji se događaju vezano za rukovanje rasutim teretima na području luke Ploče. Kada je riječ o zahtjevima GI početno bi mogli kazati da su za neke od zahtjeva već poduzete mjere u svrhu ispunjenja istih. Neki zahtjevi nisu provedivi ali će biti razmotreni, dok je za zahtjev glede mjernih stanica potrebno provesti određene predradnje u smislu definiranja relevantnih parametara koje bi bilo potrebno mjeriti pa sukladno tome poduzeti daljnje korake. Napominjemo, da su ovo za sada samo naši početni komentari, koncesionar Luka Ploče d.d. će temeljito proučiti sve zahtjeve i pravovremeno ponuditi odgovore na postavljene zahtjeve.”

Iz Luke Ploče su također prokomentirali sastanak: “Drago nam je da smo se napokon sjeli i krenuli razgovarati i nadam se da ćemo skupa učiniti sve na zadovoljstvo i građana grada Ploča, kao i same Luke. Sastanak je bio konstruktivan, Građanska Inicijativa nam je predstavila svoje zahtjeve, a Grad Ploče svoj zahtjev za pokretanjem savjeta koji bi uključio i znanstvenu zajednicu. O svojim odgovorima ćemo izvjestiti javnost u 7 dana” – rekao je predsjednik uprave Hrvoje Livaja.

Foto: Ana Musa/Facebook.com

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda