Ekologija

Obavijest posjednicima bilja domaćina sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata

Sredozemna voćna muha – Ceratitis capitata gospodarski je najvažniji štetni organizam agruma i drugih voćnih vrsta na području doline Neretve.  S obzirom na velike gospodarske štete koje prouzrokuje  podsjećamo proizvođače smokava, bresaka, marelica, nektarina, šljiva na postupanje prema Akcijskom planu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe.


Stoga zadaće svih posjednika biljaka domaćina sredozemne voćne muhe su:

  • Provedba higijenskih mjera prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno prikupljanje svih zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe.

    Prikupljanje u plastične vreće i čuvanje u zatvorenim vrećama na otvorenom najmanje  10 dana.

    Zakopavanje prikupljenih plodova u rupe dubine minimalno 30 cm
  • Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, zapušteno poljoprivredno zemljište treba privesti poljoprivrednoj proizvodnji i redovito ga održavati i obrađivati kao i provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja otpalih plodova.
  • Redovito krčenje samoniklih biljaka domaćina sredozemne voćne muhe

Inspekcijski nadzor provedbe svih mjera u nadležnosti je fitosanitarne inspekcije DIRH-a u skladu s propisom kojim se uređuje područje biljnog zdravstva.

Srećko Bošković mag.ing.agr.
srecko.boskovic@mps.hr

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda