Ekologija

Mišo Glavinić – Izlet na Jerebinku

Prenosimo putopis koji je Mišo Glavinić objavio na svom Facebook profilu i opisao izlet naših planinara na Jerebinku…

 

Jerebinka (610 m)
Datum: 5.2.2023.
Udaljenost: 2:30


Nakon što je naš kolega planinar Frane locirao ostatke crkvice sv. Marka na Rujnici došlo je vrijeme da nas zainteresirane planinare odvede i pokaže svoj nalaz.

Nas trideset kreće od stare škole u Desnama prema starom zaseoku Kuće. Bilo bi nas i više da se nisu prepali jake bure koja je puhala dan prije. Cijela padina Rujnice je zasađena maslinama pa se i put malo izmjestio.

Kako nisam bio odavno na Babinoj gomili, najvećem vrhu Rujnice, baš sam se iznenadio kad sam naišao na asfaltirani put koji vodi od groblja prema zaseoku Kuće. Ima tu i novih gradilišta, grade se kuće, možda za turizam.

Kad želi omalovažiti moje planinarske pohode, poput odlaska na Triglav, Mate, ponosni Baćinac, kaže“ Lako ti je to kad tamo ide autobus“, ali eto možda i dočekamo da se na Babinu gomilu takvo nešto i dogodi.

Bura se smirila, izgubila je jačinu, tako da je u zavjetrini čak i vruće. Penjemo se prema kapeli postepeno, sve laganini. Od kapelice nastavljamo Ruskim putem građenim za vrijeme Velikog rata, a vodi do pod vrh sv. Ilije iznad Karamatića, a gradili su ga, već pogađate, zarobljeni Rusi.

Put su očistili ljubitelji Rujnice i članovi eko udruge “ Život“ 1.3.2013.

Babinu gomilu smo približili hrvatskim planinarima 2003. godine kad je markirana staza i označena kao kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Najveće zasluge treba pripisati Goranu Živkoviću. Treba zahvaliti i pok.Ljudevitu Brečiću koji je trasirao i označio stazu od Babine gomile prema Šišinu i tako napravio kružnu stazu.

Kraj stupa napuštamo markaciju koja vodi prema Babinoj gomili i krećemo na suprotnu stranu prema Velikoj Rujnici. Puta nema, ali teren je prohodan, a na mjestima su dan prije Frane i Mujo malo pročistili i označili sprejom.

Vidici sa staze su očaravajući, bilo prema planinama Veležu, Čabulji, Čvrsnici, Vran, Biokovo, Kamešnici ili prema moru na kraj Mljeta, poluotok Pelješac, otok Hvar, Šćedro i još dalje Vis i možda je najljepši pogled na ušće rijeke Neretve, na Modro oko, Desansko jezero iz kojeg izvire rijeka Desanka.

Iz daljine se nazire građevina i to je ruševna crkvica sv.Marka dimenzije 3,5mx2,8m, širine zidova od 0,5 m, vrata su na sjevero zapadnoj strani. Na stijeni pored crkvice oštro oko Hrvoja pronašlo je uklesane dvije godine, 1771. i 1798. I još jedan križ. U kamenu je rupa dubine 15-tak centimetara i slovo M.

Tko je gradio i zašto ostaje za istražiti.

Kad je oblak sakrio sunce bio je znak da idemo nazad. Postalo je hladno. Pravimo zajednički snimak i spuštamo se u dolinu. Još jednom se pokazalo da ne moramo otići daleko da bismo uživali u planinarenju, a za to veliku zaslugu ima Frane istraživač.

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda