Ekologija

Ministarstvo podržava ponovnu inicijativu za proglašenje Neretve parkom prirode

neretva by franka veža

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg jučer je u Metkoviću razgovarao s predstavnicima ekoloških i udruga za zaštitu kulturne baštine, te s vijećnicima Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije o ponovnoj inicijativi za proglašenje Neretve parkom prirode.

U priopćenju za javnost, Ministarstvo je podržalo ponovnu inicijativu, te usporedno i osnivanje javne ustanove za upravljanje tim područjem. Pritom je Šiljeg podsjetio sugovornike na izrađenu stručnu podlogu za zaštitu delte rijeke Neretve u kategoriji parka prirode još 2007. godine, i upozorio ih da su tada, tijekom javnog uvida, pojedini predstavnici lokalne zajednice izrazili negodovanje i otpor. Tako je postupak proglašenja Neretve parkom prirode zaustavljen.

– Zbog bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, uključujući i ptice, ali i rijetkih te ugroženih stanišnih tipova, područje delte Neretve osim što je u međuvremenu uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000, zaslužuje svaki oblik efikasne zaštite. Na istom području nalazi se i pet posebnih rezervata i jedan značajni krajobraz, a čitava Delta Neretve je i Ramsarsko područje’ – istaknuo je zamjenik ministra Šiljeg.


Šiljeg je posebno naglasio kako je nužno predstavnike lokalne zajednice upoznati s prednostima zaštite, u vidu razvoja specifičnih oblika gospodarskih djelatnosti i suživota čovjeka i prirode, što je na žalost u prethodnom postupku zanemareno.

Tijekom posjeta, zamjenik ministra Šiljeg obišao je i Jamu u Predolcu. Riječ je o najznačajnijem speleološkom objektu na području doline Neretve. Najveća vrijednost jame je bogatstvo i raznolikost vodene faune. Jama u Predolcu stanište je Dinarskog špiljskog školjkaša ‘Congerie kusceri’, jedinog školjkaša koji živi u podzemlju.

 

Tekst: www.dubrovacki.hr
Foto: Franka Veža