Ekologija

Matea i Zoran krenuli u osvajanje Kilimandžara

Prenosimo vijest sa stranice HRT-a o ekspediciji hrvatskih planinara na najviši vrh Afrike – Kilimandžaro u kojoj se nalaze i dvoje Pločana, Matea Pirjevac i Zoran Azinović:

Kolega snimatelj iz dubrovačkog TV centra Alan Šimunović sprema se na put s ekspedicijom za Kilimandžaro. Prošao je mnogo planinarskih i speleoloških izazova, ali prvi put ide na visinu od gotovo 6 tisuća metara – na vrh Kilimandžara.

Posljednje pripreme su završene, a danas su krenuli u osvajanje najviše afričke planine, ili kako je još zovu Bijelo ili Snježno brdo. Ovo mu je veliki izazov jer dosad još nije bio na takvim visinama – uspon po francuskim Alpama na visini do 3500 metara dobro je, kaže, podnio. Vrh Kilimandžara je na 5.895 metara. Ono čega se najviše pribojavamo je visinska bolest koja se najčešće javlja iznad 3.000 metara, ali i relativno loši higijenski uvjeti na planini su problematični, kazao je Alan.


Na ekspediciju ih ide 16, igrom slučaja osam muškaraca i osam žena, a samo jedan član nije iz Dubrovačko-neretvanske županije, već iz Crne Gore, ali je član HPD Sniježnice. Vođa ekspedicije je Lazar Badanjac koji je već osvojio Kilimandžaro. Imali su tri pripremna uspona, čiji je cilj bio da se međusobno bolje upoznaju i da svaki pojedinac vidi u kakvoj je kondiciji. Meni kao snimatelju bilo je izuzetno važno da se ekipa privikne na kameru i usvoji neke moje zahtjeve za snimanje, naglasio je.

VIDEO – LINK

Polazak je bio danas, 2. siječnja 2018. iz Dubrovnika preko Zagreba i Istambula do Tanzanije, a povratak u Dubrovnik planiraju 15. siječnja.
Želimo im sretan put!