Ekologija

Ušće Neretve – Top destinacija za promatranje ptica

Ušće!
Šta bi dali da su na mom mjestu?
Svanuo lijep, ali hladan dan nisam žurio na ušće malo poviše nule a burin lagano puše pa je osjet kao da je još hladnije. Kao što to obično biva ušće često ponudi pravu poslasticu, što se evo i danas dogodilo što Neretvu po tko zna koji put dokazuje kao top destinaciju za promatranje ptica.


Naime malo prije ušća Neretve uočio sam na oko 500 metara od ceste u zraku veći broj čaplji. Znatiželja me tjera da kočim i vratim se da vidim o čemu se točno radi. Kad sam došao blizu vidio sam za mene vrlo zanimljiv prizor gdje je bilo poprilično veliko jato malih bijelih čaplji Egretta garzetta i čaplji govedarica Bubulcus ibis. Kad sam stao prebrojio sam 48 jedinki od toga je bilo 38 govedarica što je bilo pravo iznenađenje za mene. Poznato mi je da se govedarica proširila širom Europe tako da je viđam kod nas od četvrtog do devetog mjeseca ali nikad u zimskom periodu. Po meni poznatim podatcima postoji samo jedan nalaz i to samo jedne ptice u Zagrebu od 16.02. 2022.godine viđene u parku bolnice Dubrava u blizini zološkog vrta(što otvara mogućnost ne nužno da je ptica izišla iz zološkog vrta) koju je fotografirao gospodin Siniša Vodopija.

Inače govedarice zimuju u južnom dijelu Europe, Španjolska, Portugal, Francuska, Italija, Albanija, jug Engleske, Grčka a manji broj u Sloveniji i čini mi se u Mađarskoj, a izgleda da moramo ponovo spomenuti globalno zatopljenje pa se evo proširila i izgleda da zimuje i kod nas i to ne mali broj.

 

Tekst i foto: Bariša Ilić/Brkata Sjenica

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda