Ekologija

KAKVOĆA MORA: Sve plaže na području grada izvrsne, čak i Gradska u Pločama

foto: Jure Mateljak

Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2022. godinu,  Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavio je peto redovno ispitivanje mora na 121 plaži u periodu od 12. do 20. srpnja 2022. godine.

Tijekom petog ispitivanja mora na plaži Prigradica u Blatu na Korčuli 12. 07. 2022. utvrđeno je kratkotrajno onečišćenje. Uzorkovani su dodatni uzorci mora od 14. – 17. srpnja 2022. Rezultati ispitivanja od 16. i 17. srpnja 2022. udovoljavaju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08), što upućuje na prestanak kratkotrajnog onečišćenja.

More na 117 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće, a na dvije plaže dobrom ocjenom. Na plaži Lopud Grand hotel na Lopudu i Ispod zidina na Korčuli more je ocijenjeno zadovoljavajućom ocjenom.  


Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://baltazar.izor.hr/plazepub/kakvoca ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize.

S obzirom na to da na Gradskoj plaži u Pločama postoji zabrana kupanja od 2006. godine, te prema Uredbi ista plaža nije u Programu ispitivanja za 2022. godinu, Zavod je sukladno ugovorenim obvezama s Dubrovačko–neretvanskom županijom obavio dodatna ispitivanja kakvoće mora na navedenoj plaži 12. srpnja 2022. godine, čije rezultate dostavljamo u privitku.