Ekologija

Jedinka školjke Zebraste dagnje donirana Prirodoslovnome muzeju Metković

Bariša Ilić, iz Ornitološkoga društva Brkata sjenica, donirao je Prirodoslovnome muzeju Metković nedavno pronađenu jedinku školjke Zebrasta dagnja ili Raznolika trokutnja Dreissena polymorpha – ujedno i invazivne vrste.

Donacija, koju je uručio ravnateljici Muzeja Ivani Baće, sadrži i zbirku slatkovodnih puževa Theodoxus fluviatilis i Thedoxus danubialis, a broji 720 jedinki pužića.

„Nadam se da ovom donacijom posjetitelji dobivaju priliku da prošire svoja saznanja o ovim vrstama i da će saznati nešto nova iz lijepe nam Neretve. Nadam se također da će biti prilika i proširiti zbirku“, objavili su na svojoj stranici iz Brkate sjenice.


Podsjetimo, Ilić je nedavno pronašao jedinku školjke koja je autohtona u Crnom moru i Kaspijskom jezeru, hrani se filtracijom vode, a smatra se da širi areol preko balastnih voda koje ispuštaju brodovi. Školjka je nađena u rijeci Neretvi, a jedini je živi primjerak zabilježen na obali Hrvatske.

Dalibor Čutura / Metković News

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda