Ekologija

HRT posjetio pločansku Srednju školu u sklopu projekta ‘Najljepši školski vrtovi’ i imali su što i vidjeti

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ožujku je raspisala natječaj svojega dugogodišnjega projekta Najljepši školski vrtovi za 2018. godinu u okviru kojega je i ove godine pozvala sve ravnatelje vrtića, škola i srodnih odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj da se prijave na natječaj za najljepši školski vrt.

U HRT-ov projekt Najljepši školski vrtovi od samoga je početka uključeno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede te brojni donatori. Na natječaj su se mogli javiti svi vrtići, osnovne i srednje škole, đački domovi, centri za odgoj i obrazovanje, a od ove godine i domovi za djecu te domovi za odgoj djece i mladeži.

Cilj nam je i dalje poticati boravak djece na otvorenome uz usvajanje korisnih i praktičnih znanja povezanih s radom na zemlji i brizi o okolišu. Uvjereni smo da time bolje uče razumjeti prirodu i njezine procese, ali i stječu korisne radne navike, ističe urednica projekta, dugogodišnja novinarka i urednica Hrvatske radiotelevizije Đurđica Čočić.


Tako su posjetili i pločansku Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića i njihove impresije prenosimo sa službene facebook stranice projekta:

Naš dolazak u Ploče samo je potvrdio ono što su nam već javili ovi vrijedni đaci i ravnateljica Ina Žderić, voditeljica ekološke sekcije Maja Bojanović i spremačica Marijana Kužić. Došli smo baš u trenutku kad su učenice prvog razreda Dora, Tia i Ivana uređivale novi hotel za kukce koji će se lijepo uklopiti u postojeći zeleni okvir maslina. 🐝🦗🐝🕸🕷🐜🦋🐛
U planu im je izgradnja i kutka dalmatinskog začinskog bilja, a dobro bi im došao, kaže nam domar, i jedan sustav navodnjavanja…. No zato su ,zahvaljujući profesoru Mati Juriću i učenicima tehničkog i elektrotehničkog smjera izradili solarne panele čiju skupljenu energiju koriste za video nadzor i rad na računalu, što se posebno svidjelo članici našeg povjerenstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesni Cetin Krnjević. 👏👍🌲🌳🌻🌼

Glavna je nagrada za najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije, a tu su i nagrade za najljepši vrtić, najljepšu područnu školu te nagrade po kategorijama – za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nagrada za tradicijski uzgoj, koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te niz priznanja: za najboljega početnika, najangažiranijega zaposlenika, neprekinutost ljepote okoliša, nove ideje itd.

Dodjela ovogodišnjih nagrada bit će održana krajem studenoga na Hrvatskoj radioteleviziji, na svečanosti koja će biti emitirana u programu Hrvatske televizije (HRT – HTV) i Hrvatskoga radija (HRT – HR). Tijekom cijele sezone sve će novosti u vezi s projektom gledatelji i slušatelji moći pratiti u televizijskim mozaičnim i informativnim emisijama, emisiji Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Slušaj kako Zemlja diše te na profilu projekta Najljepši školski vrtovi na Facebooku.