Ekologija

HPD Grabovica najavljuje izlet na Poštak (1425 m) i izvor Zrmanje

NAJAVA IZLETA!!

U okviru godišnjeg plana aktivnosti, HPD “Grabovica”, Ploče; HPD “Adriona”, Gradac i HPD “Vrgorac”,Vrgorac organiziraju zajednički izlet na

Poštak (1425 m) i izvor Zrmanje u NEDJELJU 18.4.2021.


Poštak se nalazi na graničnom prostoru Like i dalmatinske Zagore, te uz zapadnu Bosnu. Zbog položaja njegova najvišeg područja smatra se izdvojenim najjužnijim ogrankom Ličke Plješivice, koji je ukliješten između nižega jugoistočnog Velebita i granične bosanske Ilice / Uilice (Vilice, odn. Ujilice, 1654 m) kao najsjevernijeg ogranka masiva Dinare.
S druge strane, kako se njegovi sjeveroistočni grebeni protežu sve do Kninskog polja, neki smatraju Poštak (1446 m), nakon Svilaje, po visini drugim važnijim vrhom dalmatinske Zagore izvan graničnog lanca Dinare.

Osim zbog širokih vidika, planinarski je zanimljiv zbog prirodnog parka neobičnih kamenih skulptura na travnatoj padini pokraj markirane staze, na visini od 1200 metara. Geolozi objašnjavaju njegov postanak eolskom erozijom, tvrdeći da je bura izbrusila kamen noseći oštra zrnca dolomitnog pijeska, a ostali su samo tvrđi dijelovi stijene.

Rijeka Zrmanja izvire u mjestu Zrmanja Vrelo u Lici podno planine Poštak. Svojim tokom od 69 kilometara usijeca se u tvrdi i surovi velebitski krš. Glavne pritoke joj, uz Krnjezu i Krupu, sačinjavaju ličke rijeke Ričica i Otuča. Vodu dobiva i iz niza špilja koje nadopunjuju njezin tok kao što su Čudina, Ðurica, Čavlinska, Milića i sl.

Dinamički plan:

6:00 Polazak iz Ploča (Dom kulture), Vrgorca, Gradca.

Preporučena ruta: Ploče-Bisko (auto-putem)-Trilj- Sinj-Knin-Otrić)

09:00 Dolazak u Otrić (između Knina i Gračaca)
09:15 Polazak na vrh
12:30 Očekivani dolazak na vrh
13:00 Početak spuštanja
15:30 Očekivani silazak i odlazak na izvor Zrmanje
20:00 Očekivani dolazak u Vrgorac, Gradac, Ploče

Zbog trenutne epidemiološke situacije, na ovaj izlet ide se osobnim automobilima.

Obavezna prijava sms-om ili pozivom vodiču na 098 344 069

U sms-u, molim vas navesti ime i prezime i društvo, te imate li riješen prijevoz.

Preporuka je da se u osobnom automobili ide s ljudima s kojima se inače družite, te da držite otvoren prozor i stavite masku.

POTREBNA OPREMA: standardna planinarska oprema
PREHRANA: iz ruksaka
VODIČ: Mišo Glavinić

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča i planinarske etike. Vodič zadržava pravo izmjene i dopune plana ovisno o okolnostima.

Napomena:
Težina: K2-T1

Staza je otvorena pa trebate zaštitu od sunca.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.

HPD Grabovica