Ekologija

EKOLOŠKA AKCIJA – Hrpe otpada izvađene iz mora u Pločama

I Ploče imaju svoje plaže. Premda je rujan, pune su kupača. Svi pločanski kupači znaju točno gdje je čije mjesto, koji je čiji kamen. Dolazimo ovdje čitavo ljeto, nema nikakve razlike od Gradca ili Zaostroga – kaže nam jedna postarija Pločanka koju smo zatekli na odlasku jer je već postalo vruće.
Sve kupače u srijedu ujutro iznenadila je akcija čišćenja podmorja, koja je održana u okviru obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice. Tako će pločanska plaža biti još čišća i urednija nakon ove velike akcije, u kojoj su sudjelovali ronioci Udruge 4. gardijske brigade, ronioci udruga “Periska” iz Ploča i “Leut” – Blace, te ronioci HRM-a. Vrijeme im je išlo naruku, topla voda i bonaca omogućavali su im da izvuku hrpe otpada. A bilo je tu svega i svačega, guma, plastike, boca, svakovrsnoga komunalnog materijala.

– Zadovoljni smo što se čisti podmorje. Na ovoj plaži se kupamo čitavo ljeto i lijepo nam je. Eto vidite ove borove. Odlična je hladovina, a i more je ispravno za kupanje – kaže nam Milan Omčikus, koji se sa suprugom Desankom ponekad kupa i na novoj plaži, koju zovu pločanska Copacabana.
– To je jako lijepo uređen prostor. Posebno mi je drago što su ostali stari borovi pa ima dosta hladovine – kazuju nam. – Ovdje se kupamo prijepodne, a poslijepodne idemo u Baćinu jer je zaštićeno od maestrala. Plažu bi još malo trebalo renovirati. Čuo sam da će se to raditi iduće godine. Ali i ovo je svakako hvalevrijedna akcija – jednoglasni su Milan i Desanka.

Dvadesetak ronilaca


– U povodu Dana HRM-a, koji se obilježava u Pločama, organizirana je ova ekološka akcija. Roni se na dvije lokacije: stara gradska plaža Ploče i novouređena sportska lučica iza sportske dvorane. Sudjeluje dvadesetak ronilaca, neki s ronilačkim aparatom, a neki s bocama – pojasnio nam je Josip Ostojić, tajnik pločanskoga ronilačkog kluba “Periska”.
– Najviše se izvlači komunalni otpad, gume, teće. Dosta je i boca s obzirom na specifične kurente koji ovdje vladaju. Imamo tri pritoke, Neretvu, Crnu rijeku i dotok vode iz Baćinskih jezera – govori nam Ostojić, dok ronioci vade pune maže otpada. – Eto vidite, svake godine provodimo ekološke akcije, a smeća i otpada uvijek ima – kaže nam.

Među roniocima je i Kleme Urlić. Kaže da se nije umorio, a izvukao je iz podmorja nekoliko vreća punih starih boca. A pronašao je dosta gume i plastike te ribarskih mreža.
– More je stvarno dobro za ronjenje – rekao nam je Urlić prije zarona u podmorje, gdje ga čekaju hrpe otpada koje treba pokupiti. Stalna kupačica na pločanskoj plaži je i Jolanda Marević. Ne boji se nikakvih zagađenja, a ljudi svašta govore.
– Kao da vam je bolje u Gradcu. Samo su tamo velike gužve – kaže nam Jolanda. Ona se na pločanskoj plaži kupa čitavo ljeto. – Počinjem u petom mjesecu, a završavam u jedanaestom – reći će Jolanda.

Akcijom čišćenja podmorja zadovoljan je i Zoran Majstrović, zamjenik gradonačelnika Ploča.
– Ovo je hvalevrijedna akcija koju organiziraju HRM i naša udruga “Periska”. Do sada smo imali korektnu suradnju s pripadnicima Hrvatske vojske i nadam se da će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti – kazao je Majstrović. – Uređenje pločanskih plaža bitno je za turističku ponudu grada, ali to je i dodatni sadržaj za naše građane. Vojska nam je izišla u susret prilikom uređenja lokaliteta plaže. To je suradnja koja traje i koja će se nastaviti – zaključio je Majstrović.

 

Piše: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerkovic/Hanza Media
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda