Ekologija

DELTA NERETVE Obavljeno zimsko prebrojavanje ptica

Zaposlenici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ i volonteri Ornitološkog društva Brkata sjenica obavili su 13. i 14. siječnja 2018.godine zimsko prebrojavanje ptica vodenih slatkovodnih i morskih površina u delti Neretve.


Obišli su većinu područja na kojima obitavaju ptice vodarice na zimovalištima: od rijeke Neretve, Stare Neretve, Male Neretve, Crepine, Kuti, Kleka, Blaca, Ušća Neretve, Parila, Desana, Baćinkih jezera, Ploča, Jezera Vlaška, Luka kod Opuzena, Pruda, Vida preko Orapka, Kule do Metkovića.

Tijekom prebrojavanja uočili su, uz najbrojnije galebove, više vrsta pataka poput divljih patka, zviždara, kržulja, lastarka, te u manjem broju patka kašikara, kreketaljki i utvi. Uočeni su i mali i veliki kormorani, žalari cirikavci, prutke, zlatari pijukavci, veliki pozvizdači, gnjurci ćubasti, mali i crnogrli, liske, mlakuše, plijenori, mali ronac, siva čaplja i mala bijela čaplja… Uočeno je više vrsta grabljivica: škanjac, kobac, eje močvarica i strnjarica, vjetruša pa i jedan sivi ćuk.

Ove je godine uočeno i zapisano oko 6000 ptica, od toga 3500 bez galebova, što je za oko 2000 ptica manje nego prošle godine kada ih je izbrojeno oko 8000. Razlog tome je što je prošla godina bila iznimno hladna i bile su zamrznute stajaće vode u unutrašnjosti pa su ptice stigle u većem broju na more i rijeke u delti Neretve, posebno liske i neke od pataka.

Prebrojavanje se radi u prvom mjesecu zato jer su ptice tada na svojim zimovalištima i stoga ih je najlakše prebrojiti. Diljem Europe mnogo volontera nastoji posjetiti sva pogodna staništa i popisati uočene ptice. Na taj način se dolazi do podataka o rasprostranjenosti, broju ptičjih vrsta i brojnosti ptica.

Foto i tekst: FB Brkata Sjenica

izvor: likemetkovic.hr

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda