Ekologija

Članovi “Brkate sjenice” tradicionalno sudjelovali u zimskom prebrojanju ptica

Tijekom siječnja, najčešće sredinom mjeseca, svake godine u Hrvatskoj i diljem Europe radi se zimsko prebrojavanje ptica zimovalica.

Cilj je prebrojavanja pokriti što više vodenih površina i prebrojiti ptice zimovalice širom Europe. Podatci koji se dobiju s terena šalju se nacionalnom kordinatoru (Tibor Mikuška) koji će podatke proslijediti europskom kordinatoru. Iz dobivenih podataka, praćenjem stanja, mogu se dobiti podatci o brojnosti populacija i prema potrebi mogu se poduzimati mjere zaštite ugroženih vrsta. Tijekom siječnja tisuće volontera širom Europe pridružit će se prebrojavanju ptica vodarica.
Kao i mnogo godina do sada članovi Ornitološkog društva Brkata sjenica pridružili su se akciji prebrojavanja ovaj vikend na cijelom području doline Neretve i dijela Pelješca od Bistrine, Stona do Sresera.


Obišli su sva područja (prijeđeno je gotovo 700 km) koja su dobili za odraditi u tri dana, 15., 16. i 17. siječnja te su vrlo zadovoljni brojnosti ptica i brojnosti vrsta.

Prebrojano je više od osam tisuća ptica i više od četrdeset vrsta, a točan broj znat će se nakon obrade terenskih podataka.

“Spomenut ćemo neke od podataka s terena koji kažu da je stanje zadovoljavajuće, a kod nekih vrsta i bolje nego u prijašnjim obilascima pa se možemo pohvaliti (unatoč provokacijama) da liske možete vidjeti u samim gradovima Metkoviću, Opuzenu, Pločama te u svim mjestima uz riječne tokove. Što se tiče patke, osam vrsta zimuje u brojnosti koja se kreće do blizu 2 500 jedinki širom Neretve. Na zimovanju imamo i rijetke vrste crnogrlog i ušatog gnjurca, riđe muljače, zlatare pijukavce, velike pozvizdače, crnu patku, žalare cirikavce, ronce, plijenore, a nakon dvije godine i veliki ronac došao je na ušće Neretve. Kao pticu koja je pokazala veliki napredak po brojnosti spomenut ćemo eju močvaricu koje je izbrojano oko šezdeset jedinki, što je za tu vrstu grabljivice impresivan broj za Neretvu te patku kreketaljku (malobrojna je kod nas na zimovanju) koja je s rekordne brojnosti od 47 jedinki na zimovanju do sada došla do broja 52 jedinke ove godine. Radujemo se napretku u brojnosti ptica zimovalica u dolini Neretve, a i šire”, poručuju iz Ornitološkoga društva Brkata sjenica.

Foto: metkovic.hr

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda