Ekologija

ČESTITAMO! HPD Grabovica sutra slavi 40. rođendan!

40 godina PD GRABOVICE i organiziranog planinarstva u Pločama

Planinarsko društvo “Grabovica” osnovano je 12.11.1981. Društvo je osnovala grupa ljudi, zaljubljenika u prirodu i sport, većinom prosvjetnih radnika. U svoje vrijeme brojilo je 300 članova.

Tih godina hrvatski alpinizam i planinarstvo ostvaruju velike uspjehe. Pionir planinarstva u Pločama i zasigurno velika promotorica planinarske aktivnosti je gospođa Milka Krstičević.


Mnogi njeni učenici i danas se rado sjećaju uspona po vrhovima u okolici Ploča, kao i po cijeloj Jugoslaviji. 1985. godine ostvarila je uspon i na Triglav. Kod osnivanja društva, uz nju, tu su još bili: profesorski par Dobrila i Dragan Popović, Vasja i Melita Cimerman, Sonja Krželj, Rade Krstičević i drugi.

Prvi predsjednik društva je Vasja Cimerman, a tajnik Husein Naimkadić Čađo.

Nakon osnivanja, društvo je bilo dosta aktivno te su u vrlo kratkom vremenu ostvareni mnogi izleti i usponi diljem Hrvatske i Jugoslavije.

Kakvo je ozračje vladalo i koliko se strasti i volje ulagalo, najbolje govori pothvat pločanskih planinara iz 1985. godine.

1979. godine, PD Biokovo iz Makarske je uspostavilo “Biokovsku partizansku stazu”, danas poznata kao BPS (Biokovska planinarska staza). Staza se proteže kroz vrleti Biokova, dužinom od 110 km. Početna ili krajnja kontrolna točka nalazi se u predgrađu Ploča, baćinskoj Portini. Naši planinari su 1985. godine, povodom 40. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana općine, odlučili prijeći spomenutu stazu u dvije faze.

U avanturu su krenuli: Ljubica Tajsić (PD Grabovica), Milorad Tajsić (PD Grabovica), Manda Šutić (PD Grabovica), Miljenko Šutić (PD Grabovica), Sovjetka Krželj (PD Grabovica), Milivoj Krželj (PD Grabovica), Saša Grujičić (PD Grabovica), Milka Krstičević (PD Grabovica), Ahmed Zelić (PSD Prenj iz Mostara), Zulejka Hakalović (PD Borašnica iz Konjica), Slavko Bartulović( PD Borašnica iz Konjica), Predrag Papo (PD Bjelašnica iz Sarajeva, član GSS-a) i liječnik Sead Sejo iz garnizona Ploče.

Najmlađi planinar u ovom pothvatu bio je trineastogodišnji Miljenko Šutić.

Ploče su 1987.g. bile domaćin Dana planinara Dalmacije te se tada u Pločama okupilo mnoštvo planinara iz Dalmacije i BiH. Povodom tog događaja, izrađen je i bilten. Biokovski zaseok Grnčenik je u to vrijeme bio omiljeno odredište pločanskih planinara.

Početak Domovinskog rata u potpunosti je zaustavio planinarske aktivnosti. Nažalost, uništena je i čitava dokumentacija društva.

Društvo je ponovno aktivirano 1998. godine, da bi 2013. godine bilo reaktivirano pod nazivom Hrvatsko planinarsko društvo “Grabovica” Ploče. U vrijeme dok je društvo bilo kratko pasivizirano, mlađe generacije učenika pamte profesoricu geografije i povijesti, Dinku Dujmović i njeno vođenje u šetnje do vrha Višnjica.

Na čelu pločanskih planinara izmijenili su se mnogi dragi ljudi: Vasja Cimerman, Dragan Popović, Marko Tokić, Ivo Srzentić, Matijašević, Zoran Azinović i Matea Pirjevac, koja danas obnaša tu funkciju.

U novije vrijeme, pločanski planinari su ostvarili mnoge uspone diljem svijeta. Osim europskih vrhova, naši planinari su se popeli na Kilimanjaro (5895 m/nv) u Tanzaniji 2018. godine. Ekspediciju koju su činili i dubrovački planinari, pratila je ekipa HRT-a snimivši dokumentarac “Kilimanjaro 2018.”

Naši članovi danas su aktivni u svim aspektima planinarstva. Među njima imamo članove HGSS-a, speologe, markaciste, planinarske vodiče, MTB vozače, penjače i planinske trail trkače.

Vrijedi istaknuti da su naši članovi dobitnici znački HPS-a. Osim toga, nastupali su na Mosor Film Festivalu i pišu za časopis Hrvatski planinar. Danas možemo reći da je HPD Grabovica veliki promotor našeg grada i prirodnih ljepota koje ga okružuju.

Naše društvo organizira ekološke akcije i projekte. Tako smo ove godine u programu “Čisto podzemlje” proveli projekt SPELEOROGOTIN , čišćenja jama u Rogotinu. Trenutno je prijavljeno nekoliko projekata. Tijekom 2021. godine postavljena je i planinarsko-tematska staza “Tragom bunkera” na Striževu.

U manje od godinu dana postojanja, staza bilježi veliku posjećenost. Na prvom izletu na stazi je sudjelovalo 85 planinara iz čitave Dalmacije i Hercegovine. U ovoj godini, organizirano je desetak akcija čišćenja i markiranja staza u okolici Ploča. Locirano je nekoliko špilja i jama u suradnji sa speleolozima iz Metkovića. U pripremi je trail utrka u Pločama.

Društvo uspješno surađuje sa lovcima L.U. Rilić, kao i sa Narodnom knjižnicom Ploče. U planinarskim pohodima sudjelujemo zajedno sa planinarima iz Vrgorca i Gradca.

Popularizacijom planinarenja i outdoor aktivnosti, naš kraj bilježi porast posjećenosti. Baćinska jezera, ušće Neretve, južni dio Biokova i Pojezerje za mnoge su još uvijek neotkrivene prirodne ljepote. Sve veća posjećenost našim vrhovima i tematskoj stazi zahtijeva realizaciju planinarskog doma. Proces je u tijeku, pa se nadamo skorašnjem useljenju na radost svih naših prijatelja i članova.

Društvo danas broji 60 članova. Pred nama je još mnogo uspona, izleta i projekata. Iza nas je 40 godina pločanskog planinarstva, pa je ovo prilika da se zahvalimo osnivačima i pionirima Društva i svima koji su na bilo koji način pomogli u njegovom radu. Posebno zahvaljujemo svim volonterima koji su popratili svojim sudjelovanjem naše akcije.

Iza nas je 40 godina, a budućnost je pred nama.

Vedro!

foto: Milka Krstičević
tekst: Josip Čupić/HPD GRABOVICA PLOČE