Ekologija

BRKATA SJENICA Zimsko prebrojavanje ptica na svojim zimovalištima

Ovo je period kad su ptice na svojim zimovalištima, a to znači da je vrijeme da se i mi potrudimo pronaći ih, prebrojiti ih u njihovim staništima, a sve kako bismo saznali imamo li kakvih novosti u ptičjem svijetu, piše metković-news.

Prikupljene podatke od strane ornitološkog društva Brkata sjenica šaljemo koordinatoru za Republiku Hrvatsku, a koji ih objedinjene (od svih opažača u Hrvatskoj) prosljeđuje Europskom koordinatoru.

Na ovakav način se pratiti stanje na terenu i po potrebi poduzimaju mjere zaštite ptičjeg svijeta bilo na regionalnoj ili globalnoj razini.


Tako je već uigrana trojka Ana, Bariša i Nikola u petak 7. siječnja 2022. godine započela akciju prebrojavanja ptica na našem području. Prebrojavanje se radi sa cesta, povišenih kota na uzvisinama i brdima odakle su ptice uočavane i prebrojavane dalekozorom delta i durbinom swarovski 30-75 x 95 povećanja.

Prva dva dana obišli smo Malostonski kanal i solanu Ston i dio Neretve, a zatim je na red došao najzanimljiviji dio šire područje ušća Neretve. Vrijem nas je poslužilo nije bilo padalina (malo rosulje), a nije bilo ni jakog vjetra. Prilikom prebrojavanja uočene su brojne zanimljivosti po pitanju ptičjih vrsta, tako smo uočili šest vrsta pataka, tri vrste gnjuraca, dvije vrste plijenora, v.pozvizdač, žalar cirikavac, vivak, zlatar pijukavac, mali ronac, liska, dugokljuna čigra, veliki i mali kormoran, čaplje, prutke i još dosta vrsta. Dodatnu zanimljivost priredila nam je jedna roda koja je još tu, nju zima još nije natjerala prema jugu, uz nju imali smo prilike uočiti i tri labuda.

Što se brojnosti tiče kao i uvijek najbrojniji su galebovi, zatim patka zviždara, a onda liska koju smo našli u velikom broju (nismo trebali ronit da je uočimo) zatim divlja patka, veliki kormoran i tako dalje. Posebno nas veseli što smo ove godine na zimovanju imali iznimno visok broj eje močvarice, a i ostale grabljivice su zastupljene u solidnom broju.

Temeljem slobodne procjene mislimo da smo otprilike na istom broju kao u prošlim godinama, što znači između osam i deset tisuća ptica zimovalica zimuje u Neretvi, no kada se podaci obrade znati ćemo točan broj, o čemu ćemo vas izvijestiti kao uvijek i do sada.

Fotografije: Facebook/Brkata sjenica

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda