Ekologija

Brkata sjenica – Reportaža s Ušća

U nastavku prenosimo tekst i prekrasnu galeriju fotografija koju je na Ušću napravio gosp. Bariša Ilić, iz udruge Brkata sjenica:

Prekjučer 07.12. 23. lijep dan, jutro malo friško, poslije ugodno i zanimljivo što se ptica tiče. Obišao sam dio doline i kompletno ušće. Veliki dio zimovalica je stigao, a manji dio nije ili su stigle u malim brojevima. Šest vrsta patki je tu, glavatu već dugo gotovo da nemamo tu, plijenori i crnogrli i crvenogrli su stigli, gnjurci mali i crnogrli su na ušću,(zanimljivo nema još ćubastog) mali ronac je stigao u velikom broju, Vranci su tu, a veliki u vrlo malom broju i nema još dugokljune čigre.

Čaplje su tu standardno, a među njima i govedarica koja evo zimuje i ove godine u većem broju, liska i mlakuša također standardno tu, kokošice čujem, rjeđe vidim, prutka crvenonoga manji broj, veliki pozvizdač manji broj na ušću, a veći na livadama u Lukama, tu su vivci u manjem broju, i vrlo mali broj(veliki upitnik zašto možda kad stisne zima dođu) zlatara pijukavca, žalara cirikavca i šljuke kokošice.


Imao sam priliku slikati modronogu sabljarku za ovo vrijeme rijetkost na ušću, zakasnila na selidbi ili možda došla sa juga mediterana. Tu su u velikim brojevima prisutne i mnoge pjevice. Što se tiče grabljivica stanje je redovito, prisutni su kobac, jastreb, eja močvarica, vjetruša i škanjac. Kad posložim dojmove stanje je osim navedenih ptica koje kasne redovno, a vidjet ćemo idućih dana hoće li stanje biti bolje. U foto galeriji pogledajte dio doživljaja sa terena.

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda