Ekologija

Brkata sjenica: Eja močvarica – Circus aeruginosus

Život često piše vrlo zanimljive male ljudske priče, a jednu takvu sam doživio osobno jučer poslije podne. Poziv na mobitel stigao je od prijatelja Ante sa ušća Neretve koji kaže imam grabljivicu koja je ozlijeđena dođi po nju. Dolazim po pticu na ušće, e sad tu počinje ona mala lijepa priča (puno smo ptica preuzeli na oporavak nema iznenađenja) pticu mi donosi Martin Kapović dijete koje ima svega 11 godina i kaže pun ponosa ja sam je našao i donio kući.

Zahvalio sam Martinu i rekao da je postupio kako treba i da je mali junak, i da se radi o Eji močvarici, Martin meni skromno nema na čemu. Vozeći se kući razmišljam o događaju i čini mi se da ima smisla da radimo ovo što radimo u punom smislu, kada je putem škole, kućnog odgoja pa i objava na portalima u Neretvi prava i pozitivna vijest Martin koji pokušava spasiti ozlijeđenu pticu i koji sa 11 godina ima pozitivan odnos prema prirodi, što će i dalje kroz život između ostalih stvari biti važno stajalište za Martina a to je živjeti sa prirodom. Kapa do poda Martine!!


Pticu smo odnijeli u Sokolarski centar Šibenik budući ima ozlijeđeno krilo, a mi tu ne možemo pomoći. Emilio koji ima veterinare i svu opremu nadamo se da će moći. Eja je strogo zaštićena i ne česta ptica koja obitava i lovi najčešće u tršćacima širom Neretve, a hrani se miševima, gušterima, malim pticama, žabama a viđao sam je gdje je ulovila i zmiju.

U Neretvi po našim istraživanjima gnijezdi od deset do najviše petnaest parova, a gnijezdo pravi u gustim i nepristupačnim tršćacima.

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda