Ekologija

BRAVO DICO! U akciji “Zelena čistka” sudjelovali i pločanski osnovci – FOTO

World Cleanup Day – 18. 9. 2021.

Akcija Zelena čistka (u sklopu svjetske kampanje čišćenja – World Cleanup Day) je zajednička jednodnevna akcija čišćenja otpada te najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj, a ove godine obilježava 10 godina provedbe kampanje. Cilj je osvijestiti važnost čistog okoliša i okupiti sve građane, a posebice one najmlađe u zajedničkom cilju za bolju i zeleniju budućnost.

Prijavili smo i našu školu za projekt jer su škole ključni saveznici čistog okoliša i to je prepoznala i Agencija za odgoj i obrazovanje, koja kampanju prati od samih početaka. Udruga Žmergo (područje djelovanja: očuvanje okoliša, zaštita prirode, zaštita kulturne baštine i održivi razvitak) je koordinator akcije, a odgojno-obrazovne institucije su organizatori akcija.


Povodom akcije Zelena čistka – Jedan dan za okoliš, učenici naše škole (u pratnji učiteljica Monike Bušurelo, Nade Ivanković i Done Prović) sastali su se ispred škole u 9 sati u subotu, 18. rujna 2021. g. Iako je bila najavljena kiša, lijepo vrijeme nam je dopustilo da se odazovemo ovoj hvalevrijednoj akciji koja se provodi jedan dan širom svijeta. Grad Ploče donirao je učenicima vreće i rukavice te im se ovim putem zahvaljujemo na donaciji.

Učenici su bili jako vrijedni i natjecali se tko će skupiti više otpada. Komentirali su kako rade nešto korisno, a usput su vani u prirodi i zajedno se druže te kako bi im bilo žao da se nisu pridružili ovoj akciji. Većina otpada koje smo pronašli bio je komunalni otpad te se skupilo više plastičnih ambalaža, stiropora, a čak smo našli i dio kauča i pola vrše za ribu.

U planu smo imali očistiti okoliš u krugu škole, ali obišli smo i Gradsku plažu te se kasnije uputili prema plaži Portina, gdje su Ekološko-roniteljski klub Periska i zaposlenici Studenca provodili akciju čišćenja podmorja (projekt tvrtke Studenac „Korak bliže prirodi“) i pritom uklonili više od 10 kubika otpada nagomilanog na dnu plaže Portina u Pločama.

Za volontere akcije bila je pripremljena zakuska, a organizatori su počastili i naše vrijedne učenike pecivima i sokovima pa su neki učenici komentirali kako im se, osim čišćeg okoliša, trud već isplatio. Iskoristili su priliku malo se odmoriti u ležaljkama, klackati se i ljuljati, a i fotografirati se kod foto-kutka namijenjenog djeci s prikazom veselih morskih motiva i poučnih ekoloških poruka.

Ponosni na svojih ruku djelo zaputili smo se prema školi, gdje smo se razišli u veseloj atmosferi i izrazili spremnost za sudjelovanje u akcijama sličnog tipa, kako bi okoliš naše škole uvijek bio uredan i čist. I za kraj, osvijestimo svi važnost ekologije te zajedno pomozimo u čišćenju okoliša, u nastojanju za čišće sutra, bolju i zeleniju budućnost. Na taj način pomažemo da Lijepa naša bude čišća i još ljepša!

Tekst i foto: Osnovna škola Vladimira Nazora Ploče