Ekologija

Biljke posađene na dječjem igralištu su otrovne i opasne za djecu?

Na našim stranicama smo nedavno objavili jedan članak (https://ploce.com.hr/ekologija/pro-futuro-i-komunalno-odrzavanje-sadili-lovor-visnju-na-djecjem-igralistu/) o hvalevrijednom projektu udruge Pro Futuro iz Ploča  koja je s volonterima i Komunalnim održavanjem posadila sadnice lovor višnje na centralnom dječjem igralištu u Pločama. Akcija je provedena zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita.

Sve bi to bilo sjajno i bajno da na našoj facebook stranici nije ostavljen jedan komentar kako se radi o otrovnom bilju!

I stvarno, provjeravajući na par strana, našli smo na sljedeće podatke:


Lovor višnja lijepa je i česta ukrasna biljka, no njezini listovi i plodovi otrovni su stoga s njom treba biti oprezan, a nakon orezivanja obvezno prati ruke (…)  Lišće, plod i sjemenke su otrovne i mogu prouzročiti izrazitu nelagodu ukoliko su unesene u organizam. Biljka sadrži cijanogene glikozide i amigdalin (…)

Diplomirani inženjer agronomije Jurica Glumpak pak upozorava: “Nije svejedno koje biljke gdje sadimo. Tako ne bismo smjeli u vrtićkom okolišu saditi opasne ili otrovne biljke.” (vecernji.hr)

Je li višnja lovor zaista toliko opasna, s obzirom da se nalazi baš na dječjem igralištu, procjenite sami. Očekujemo reakciju i objašnjenje svih uključenih u ovaj projekt.