Ekologija

Ana Musa iz Prava na zdrav život: Natjerat ćemo i Državu i odgovorne u Pločama da nam javno i jasno dostave tražene informacije u svrhu obavještavanja zainteresirane javnosti!

Ana Musa, kao predstavnica inicijative Pravo na zdrav život zatražila je od Ministarstva zaštite okoliša i prirode pristup informaciji o obavljenom inspekcijskom nadzoru obavljenom 2. kolovoza u Luci Ploče po prijavi same inicijative. Cijelu Facebook objavu gđe Muse prenosimo niže:

“Mi pristojno čekamo, čekamo, a oni uporno šute, šute…..

Valjda misle da će nas tako obeshrabriti i utišati! Malo morgen, namjerili su se na pogrešne, idemo mi do EU, ali se moramo obratiti najprije HR institucijama, što i činimo. A info o tome smo dobili direktno baš iz EU. Pomoći će maksimalno, tako mi je rečeno, a njima treba vjerovati.


Ovdje ne mislim na Luku Ploče jer njima smo svoju zamolbu i zahtjev dostavili u protokol 21.8., a zakonski rok za odgovor je 15 dana. Vidjet ćemo što će do tada iskemijati. Ovdje mislim na Državni inspektorat, koji je odavno bio u Luci u inspekciji, a nama o tome ni glasa, iako smo baš mi podnijeli prijavu. Eto zašto neke hrvatske kabadahije mogu što hoće. Mogu, mogu, ali mislim da ipak neće dokle misle da hoće.
Sad idemo po zakonu!

Dakle, pravo na pristup informacijama je temeljno ljudsko pravo koje se štiti Ustavom Republike Hrvatske, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, Poveljom o temeljnim pravima EU i Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 25/13., 85/15. i 69/22.). Pravo na pristup informacijama je pravo korisnika (a to smo mi, GI) na traženje i dobivanje informacije koja je javnog karaktera, a obuhvaća i obvezu tijela javne vlasti (a to su oni, Država i Luka/Lučka uprava) da omogući pristup zatraženoj informaciji, odnosno da objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze određene zakonom ili drugim propisom. Pravo na pristup informacijama je Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o pravu na pristup informacijama zajamčeno pravo svih fizičkih i pravnih osoba na dobivanje informacija koje posjeduju tijela javne vlasti u Republici Hrvatskoj, neovisno o svrsi u koju se informacija želi koristiti.

Dakle, natjerat ćemo i Državu i odgovorne u Pločama da nam javno i jasno dostave tražene informacije u svrhu obavještavanja zainteresirane javnosti, a to ste vi, koji ovo čitate i ovdje živite!”

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda