Ekologija

Ornitolozi upozoravaju na ekocid u zaštićenim dijelovima delte Neretve

Ornitološko društvo Brkata sjenica upozorava na ekocid u rezervatima delte Neretve, požare koji uništavaju strogo zaštićene vrste i flore i faune, i pozivaju lovce, a i sve ljude koji žele dobro Neretvi ‘pokrenimo kampanju za očuvanjem’.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Požari! Uranile marćane bure pa zapuhale već krajem veljače, a uranili i „ljudi“ koji nemaju ideje kako pomoći, trošiti energiju na pozitivne stvari, činiti dobro, ma ne „jok“ oni su na tragu destrukcije, uništavanja općeg dobra, ali i privatna dobra stradaju. Nije to briga tih „ljudi“ njih zanima samo njima znani poriv za činjenjem zla prirodi i ljudima, njihova možda korist iz požara ili možda uživanje u požarima, samo oni znaju. Izgorjele su mnoge površine u zaštićenim i nezaštićenim dijelovima prirode širom doline Neretve.


U petak (25.02.), subotu pa i jučer gorjelo je u zaštićenom području Pod gredom što je dovelo do pravog ekocida na više od pola površine zaštićenog područja. Znamo da je u požaru stradala i flora i fauna na opožarenom području, da tamo obitavaju strogo zaštićene vrste i flore i faune, ali čini mi se da to ne žele znati neki od nas.

Znaju li lovci koliko im je stradalo gnijezda ptica koje rano počinju gnijezditi koliko gnijezda pataka je stradalo, a možda i same patke, znamo da se ne dižu baš lako sa jaja kad ožive mladi u jajima. Javite se budite i vi dio glasa razuma.

Pozivamo sve ljude koji žele dobro Neretvi, pokrenimo kampanju za očuvanjem tršćaka, putem sredstava informiranja, dajmo svoje viđenje ovakvih krivih poteza pojedinaca, na dajmo da nam pojedinci uništavaju naša dobra.

Vas gospodo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti upozoravamo da je krajnje vrijeme da se nađe način da se ovo zlo iskorijeni. Sakupite se gospodo iz DNŽ, gradonačelnici, načelnici općina, policija, vatrogasci i lovci, donesite rješenje za dobrobit Neretve.

Nemojte molimo Vas da ovo bude samo još jedan vapaj, ovako više ne ide. Nemojte da se nekome nešto desi da netko strada pa da bude nismo znali. Čemu kamere ako netko ne radi svoj posao, a da ne bude zabune nisu to vatrogasci. Moramo naći rješenje za problem koji se nažalost događa gotovo svake godine.

Dragi Neretvani na fotografijama možete vidjeti što ostaje iza vatrene stihije, a našim vatrogascima veliko hvala, pomogli su koliko su mogli nije im lako.

Izvor: metkovic-news.com

Možda ti se sviđa

Ekologija

Udruga Škanj u promociji Ploča kao “pet friendly” grada

Upravni odbor Zaklade „Kajo Dadić“ na svojoj sjednici održanoj 23.11. 2015. godine donio je Odluku o odobravanju financijske potpore građanskoj
Ekologija

HEP spašava sove ušare

Nakon čestih stradavanja sova ušara na dalekovodima u dolini Neretve, reagirao je HEP te je postavljena zaštita na stupovima dalekovoda