Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Burza

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa, dok su Tehnika (THNK) i Uljanik plovidba (ULPL) zadovoljile kriterije za uvrštenje. Kako nije bilo više dionica koje su zadovoljile propisane kriterije, veličina indeksa smanjena je s 25 sastavnica na samo 23, piše iCapital.


Osim revizije CROBEX-a, Zagrebačka burza objavila je i neke promjene pravne regulative. Naime, burza je donijela nova pravila koja će važiti od 16. rujna 2013., a neke od važnijih promjena uključuju (1) duže radno vrijeme s predotvaranjem od 09:00 do 09:15 i redovnim trgovanjem do 16:30 (duže radno vrijeme počet će se primjenjivati mjesec dana nakon stupanja na snagu novih pravila); (2) članstvo putem udaljenog pristupa; (3) te članstvo s ograničenim trgovinskim pravima (za profesionalne investitore koji nisu investicijska društva ili kreditne institucije).

Osim objava Zagrebačke burze, izdvojili bismo i pozitivne vijesti za solinskog proizvođača plastičnih auto dijelova AD Plastik. Naime, ruska analitička agencija Autostat objavila je da je rusko tržište automobila postalo najveće u Europi od kolovoza, prestigavši Njemačku. U kolovozu je u Rusiji prodano oko 235-240 tisuća novih automobila, dok je njemačka prodaja u istom razdoblju procijenjena na 211.044, 5% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Osim toga, stručnjaci iz industrije očekuju dodatan rast ruskog automobilskog tržišta u narednom razdoblju zbog Vladinih poticaja na kredite za kupnju novog automobila kroz program koji je započet 23. srpnja 2013. Prema novom programu, Vlada će subvencionirati kamatne stope na kredite za nove automobile vrijednosti do 750.000 rubalja (17.045 EUR).

 

Autor: poslovni.hr
Ilustracija: poslovni.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni